Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının artarak devam ettiğini belirten Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların 6 ay boyunca SGK imkanlarından yararlanmamasını ve sağlık harcamalarını cebinden karşılamasını Çalışma Bakanlığına önerdiklerini söyledi.

Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Sağlık Sen Manisa Şubesinin Zafer Kalkınma Ajansından proje desteği alarak hayata geçirdiği ‘Sağlıkta sihirli güç; İletişim’ seminerine katıldı. Manisa Öğretmenevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen seminere Memiş’in yanı sıra Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Kemal Çırak, Sağlık Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrğat ve Sağlık Sen üyesi çalışanlar katıldı.

Sema Yıldırım tarafından verilen seminerinin öğleden sonraki kısmına katılan Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş, böylesine önemli bir konuda üyelerine seminer düzenleyen Sağlık Sen Manisa Şubesini kutladı.

“MEMNUNİYET VE ŞİDDET AYNI ORANDA ARTIYOR”

Sağlıktaki dönüşümün siyasetin sürekli övündüğü bir konu olduğunu belirten Memiş, “Sürekli sağlıktaki dönüşümün başarısından bahsediliyor. Memnuniyet oranlarının yüzde 39’lardan, yüzde 76’lara çıktığından bahsediliyor. 2002 yılından bu yana da vatandaşın sağlığa erişiminin 2,8’den 9’lara çıktığından bahsediliyor. Buraya kadar her şey gayet iyi. Bizde bir vatandaşız. Bu ülkede sağlık hizmetlerine erişimin bu kadar kolay olması gayet iyi vatandaşın ulaşması bakımından ama bunu söylerken, bundan övünürken, bu hizmeti sunan sağlık çalışanlarına sadece kısa bir teşekkürle geçiliyor. Bunun ötesi var mı? Yok. Memnuniyetin arttığı bir dönemde şiddetin arttığını görüyoruz. Özellikle son dönemlerde fiziki şiddetin gerçekten tırmandığını görüyoruz. Bu neden kaynaklanıyor. 2009 yılında Sağlık Sen olarak bakanlığa ‘Şiddet geliyorum diyor. Buna lütfen dur diyelim’ dedik. 2011 yılında bakanlıkla birlikte bir kampanya yaptık. ‘Emeğe saygı şiddete sıfır tolerans’ kampanyası. Arkasından bir takım tedbirler alındı, yeterli değildi ama iyiydi. Arkasından ilk defa bir meslek grubuna yönelik bir kanun çıkartıldı. Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanların tutuklu süresi içinde yargılanması gibi çok önemli bir karar çıktı ama bu da hızı kesmedi. Bunun uygulanması konusunda maalesef sıkıntılar yaşandı. Geçtiğimiz haftalarda Çalışma Bakanlığıyla yaptığımız toplantıda şunu önerdik; Sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlar 6 ay boyunca SGK’dan faydalanmasın. Sağlık giderlerini cebinden ödesin. Bu ciddi bir caydırıcılık olur diye önerdik. Bu tür tedbirlerin alınmış olmasına rağmen hala şiddetin aynı hızla devam etmesi şu anlama geliyor. Kurum sağlık çalışanlarına sahip çıkmıyor. Bu açık ve nettir” diyerek, herhangi bir sağlık çalışanına saldırı olduğunda bakanlığın anında olaya müdahale etmesi gerektiğini söyledi.

YIPRANMA PAYI MÜJDESİ

Sağlık çalışanlarına yönelik yürütülen yıpranma payı çalışmalarından da bahseden Memiş şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın Başbakan olduğu dönemde bir programa katılmıştık. Hemşireler Günü programında kürsüden net bir şekilde ifade ettim. Aynı şeyleri söyledim. Sayın cumhurbaşkanım bu ülkede sağlıkta dönüşüm gerçekleşti. Vatandaş insan olduğunu sağlıkta görmeye başladı. Sağlıktaki memnuniyetten bahsediliyor ama sağlıktaki dönüşümün, memnuniyetin gerçek mimarı sağlık çalışanları şuanda gerçek mağdurlar sağlık çalışanlarıdır. Sağlık çalışanları yıpranıyor. Sağlık çalışanlarına yıpranma payı istiyoruz dedik. Türkiye Cumhuriyetinin o günkü başbakanı bugünkü cumhurbaşkanı ‘Evet, sağlık çalışanları yıpranma payını hak ediyor. O zaman 5 yıla bir yıl yıpranma payı verilmesi talimatını veriyorum’ dedi. Şuan bu çalışma devam ediyor. 3 yıldır biz bu konu üzerinde duruyoruz. Bu konuyu önceledik ve bu konu şuanda çalışılıyor. Bakanlık unvan bazlı bir yıpranma payı talep ediyor. Unvan bazlı yıpranma payında bir adaletsizlik oluşacak. Yani burada memurlar ve hizmetliler yıpranma payı almasın demek doğru bir mantık değildir. Doğru olan birim bazlı yıpranma payıdır. 2. ve 3. basamak hastanelerde çalışan arkadaşlarımızın, özellikle bu özellikli birim diye saydığımız yerler, yataklı servisler, laboratuvarın bütün birimleri, röntgenin bütün birimlerinin 360 günde 90 gün yani 4 yılda bir yıpranma payı, poliklinik gibi yerlerde hizmet eden arkadaşlarımıza 5 yılda bir yıpranma payı, idari kısımlarda hastayla teması çok az olan birimlerde çalışan arkadaşlarımıza da 6 yılda bir yıl yıpranma payı verilmesi çok önemli. Yani 360 güne 60 gün verilmesi önemlidir. Önümüzdeki yılın il çeyreğinde inşallah sağlık çalışanlarına yıpranma payı verilmesinde meclise getirerek yasalaşmasını sağlayıp tarihi bir dönüm noktasını sağlayacağız.”

DÖNER SERMAYELERİN EMEKLİLİĞE YANSITILMASI

Döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması kapsamında çalışmalarının ve görüşmelerinin sürdüğünü kaydeden Memiş, “Sağlık Bakanlığının geçtiğimiz günlerde bir açıklaması oldu. ‘Ek gelirin yüzde 30’u emekliliğe yansıtmak için çalışmalarımız var’ diye. Bu konularda ufak tefek çalışmalar var ama bunu biz duyurmuyoruz. Niçin duyurmuyoruz? Yıpranma payının müjdesini aldık çalışmalar başladı. Milli Eğitim Şurasında öğretmenlere yıpranma payı istiyoruz dediler. Bunun şimdi bir anlamı yok. Sağlıkta bunu aldık diye oradaki işin niteliği ortadayken, bunu dile getirip ‘Biz de istiyoruz’ demek bizim alacağımız yıpranma payına taş koymaktır. Onun için ek ödeme konusunda da aynı şekilde davranıyoruz. Diğer bakanlıklarda çalışanların da ek ödemeleri emekliliklerine yansımıyor aslında ama bizim yansıtılması için yaptığımız bu çalışmaları özellikle deşifre etmiyoruz. Bakanlık çıkıp bu konuda ‘Yüzde 30’unu vermek üzere çalışıyoruz’ demesi yarın diğer meslek gruplarının da biz yüzde yüzünü istiyoruz demesiyle beraber maalesef gene bu işin önüne bir takoz konulacak endişesi yaşıyoruz. Onun için biz bu konuyu sahayla paylaşmıyoruz. Önceliğimiz şu yıpranma payını geçmişe dönük alabilmenin hesabını yapıyoruz. Meclisten bunu çıkartabilirsek arkasından da inşallah ek ödemenin emekliliğe yansıtılmasını sağlayacağız” dedi.

TABAN AYLIĞA ZAM

Sendika olarak ilk defa taban aylığa zam aldıklarını hatırlatan Memiş, alınan zammın emeklilikte alınacak olan ikramiyeyi artıracağını söyledi. Memiş, “Hizmetli ile müsteşarın taban aylığı aynı yani bin 27 lira. Biz 200 lira ile masaya oturduk, 185’e kadar indik en son 175 lirada anlaştık. Bunun memura yansıması 123 lira. Emekliye yansıması 146 lira. Devlete maliyeti 214 lira. Bizim taban aylığımız şuanda bin 202 lira. 4 defa taban aylığa zam almış olsak taban aylık maaşımız bin 600 lira olacak. Bu memurun bugününü de yarınını da kurtaracak” diyerek, taban aylığın emeklilik ikramiyesinin artması anlamına geldiğini söyledi.

Sağlık Sen Genel Başkanı Metin Memiş programın sonunda semineri veren Sema Yıldırım’a plaket vererek teşekkür etti.