ANKARA (AA) - Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ankara'daki terör saldırısının ardından toplumun ruh sağlığının korunması için devletin "Her şey kontrol altında" mesajı vermesinin önemine işaret ederek panik havası oluşması durumunda terörün amacına ulaşmış olacağını bildirdi.

Ankara'daki terör saldırısıyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tarhan, halen psikolojik savaşın bir türünün yaşandığını belirterek, Ankara'daki terör saldırısını "Projelendirilmiş bir durum" olarak nitelendirdi.

Propagandadaki amacın toplumda kanaat değiştirmek ve yönetime güveni zayıflatmak olduğunu vurgulayan Tarhan, "Korku duygusu, çöküntü uyandırılmak, toplumda uyuşmazlık ve kavganın artması, iç-dış düşman oluşturulmak, ayrıştırmak, kutuplaştırılmak istenir. Bu silahlı propaganda ya da terör olaylarının amacıdır. Bu amacın gerçekleşmesi için terör olayları sonrasındaki refleksler çok önemlidir. İnsanların ve devletin refleksi ile Türkiye'deki kriz yönetimi önemlidir" diye konuştu.

"Toplumda panik oluşursa, terör amacına ulaşır"

Toplumda panik havası oluşması halinde terörün amacına ulaşmış olacağını belirten Tarhan, "Bu olayı görmemezlikten gelemeyiz ama toplumun ruh sağlığını korumak için devletin 'her şey kontrol altında' olduğu ve "gerekli önemlerin alındığı" mesajını vermesi gerekiyor" vurgusunu yaptı.

"Amaç, Silahlı Kuvvetleri hatalı reflekse itmek"

"Bu saldırının amacı Ankara yollarında gedik açmak değil, zihinlerde gedik açmaktır" ifadesini kullanan Tarhan, saldırı yerinin "Silahlı Kuvvetleri hatalı reflekse itmek" amacıyla seçilmiş olabileceğini vurguladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedef seçilmesinin, Türkiye'nin terör geçmişinde ilk kez olduğunu hatırlatan Tarhan, "Toplum olarak Silahlı Kuvvetlerin yanında olduğumuzu hissettirmemiz gerekir. Türkiye çok daha büyük hadiseleri atlattı, bu krizi atlatabilir. Böyle bir durumda bizim ortak dil oluşturmamız, güvenli davranışlar geliştirmemiz gerekiyor. Zihinlerde gedik açmak yahut da toplumda ruhsal çöküntü uyandırmak isteyenlerin başarılı olamayacağını düşünüyorum."

Topluma güven mesajları verilmesinin önemine değinen Tarhan, Türkiye'nin güvenliğini sağlayan birimlerin işin başında olduğunun ve elinden geleni yaptığının ortaya konulması gerektiğini ifade etti.