Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Sarıkamış Deniz Şehitlerini anma töreni düzenlendi. Tören için Ereğli ilçesine gelen Sarıkamış Dayanışma Gurubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez geçen yılki törenler sırasında iki kurşunla vurulduğunu ve şu anda şehitlerin himayesi ile sapa sağlam ayakta durduğunu söyledi.

Kdz. Ereğli ilçesinde Sarıkamış Deniz Şehitlerini anma töreni bu gün saat 13.30’da sahil bandında ki Sarıkamış Şehitleri anıtında gerçekleştirildi. Törene Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Belediye Başkanvekili Reşat Latif, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğ amiral Hasan Doğan’ın yanı sıra gaziler, şehit yakınları, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Törende, Prof. Dr. Sönmez, Kaymakam Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Tuğ Amiral Doğan ve Belediye Başkanvekili Latif’in anıta çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

“O GEMİLER TRABZON’A VARSAYDI 1.DÜNYA SAVAŞININ KADERİ DEĞİŞEBİLİRDİ”

Törende konuşan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Bingür Sönmez, Sarıkamış olayının hiçbir kara harekâtının donanma desteği olmadan başarıya ulaşamayacağının en iyi örneği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sönmez törendeki konuşmasında “Sarıkamış olayı donanma desteği olmadan hiçbir kara harekatının başarılı olmayacağının ispatıdır. Eğer bu üç gemi Trabzon’a gidebilseydi, içerisinde bulunan cephane, kışlık giyecek, iki alay asker, iki tayyare, 4 filo uçuş ekibi, teşkilatı mahsusa tarafından özel yetiştirilmiş Çerkez liderler isyan çıkarmak üzere örgütlenmişlerdi. Bu gemiler Trabzon’a gidebilseydi belki savaşın kaderi değişmezdi, yine yenilebilirdik ama kırım bu kadar yüksek olmazdı. Gemilerde 270 personel vardı. 17’si Bari Amer özellikle kıyıya yakın olduğu için yüzerek kurtuldu. 170 tanesi esir düştü. Çoğu geri dönemedi, 83’ü anında yaşamını yitirdi ve şehit düştüler. Bu gemilerin en büyük sorunu donanma komutanına haber verilmeden yola çıkartılan gemilerdi. Sevil ama hepsi askeri amaçla kullanılan gemilerdi. Bir hafta önce 29 Ekim’de Rus limanlarını bombaladık, bir hafta sonra 7 Kasım sabahı Zonguldak’ı bombalayan Rus donanması, Zonguldak açıklarından İstanbul tarafına mayın döşemek için yola çıktıklarında hemen bu açıklarda, sisli bir gündü. Geçen seneki gibi yağmurlu ve sisli bir gündü. Gemiler top seslerini bizim gemiler manevra yapıyor, tatbikat yapıyor zannettiler ve üzerlerine gittiklerinde bir anda Rus donanmasının içerisinde bulundular ve yarım saat içerisinde batırıldılar. Eğer bu gemiler Trabzon’a gidebilseydi savaşın kaderi belki de çok daha farklı olacaktı ve birinci dünya savaşının tarihi belki farklı yazılacaktı. Her zaman şu cümleyi söylüyorum; Donanma desteği olmayan hiçbir kara harekatının en büyük örneği bu anıttır” dedi.

Kdz. Ereğli Belediye Başkan Vekili Reşat Latif ise törendeki konuşmasında Kafkas cephesine yardım götürürken Ereğli açıklarında batırılan Sarıkamış Deniz Şehitlerini saygıyla andığını söyledi.

Törenin ardından protokol üyeleri askeri gemi ile Ereğli açıklarında batırılan gemilerin bulunduğu yere giderek denize çelenk bıraktı. Buradaki, törenlere gazeteciler alınmadı.

Geçtiğimiz yılki törenler sırasında Sarıkamış Eski Belediye Başkanı İlhan Özbilen tarafından atılan dört kurşundan ikisinin isabet ederek ağır yaralanarak ölümden dönen Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez o gün yaşadıklarını gazetecilere anlattı. Sönmez açıklamasında şunları söyledi; “İşin ilginç olan yönü şu anda ’Sarıkamış Deniz şehitlerini anma’ töreninde bulunuyoruz. Geçen yıl bu tören sırasında yanımda bulunan Sarıkamış Belediye Başkanı’nın 24 Ağustos’ta ani bir saldırısına uğradım. Bir kişisel husumet, 3. kez belediye başkanı olamaması nedeniyle olan bir husumetle 4 kurşun attı. 2 tanesi vücuduma geldi: Allah’a bin şükür şehitlerin yüzü hürmetine hiç bir sakatlığım kalmadı. Gördüğünüz gibi her türlü Sarıkamış şehitleri aktivitelerine katılıyorum. Ameliyatlarıma devam ediyorum. Ben, beni koruyan himaye eden şehitlerime minnet ve şükranlarımı sunuyorum."