ERZURUM (AA) - Sarıkamış Harekatı'nda şehit olan askerler, Şenkaya ilçesine bağlı Gaziler Mahallesi'nde düzenlenen programla anıldı.

Şenkaya Kaymakamlığı, Şenkaya Belediyesi ve Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından, Mehmet Gök Meydanı’ndan organize edilen anma törenine, Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, kamu kurum müdürleri ile 9 ülkeden gelen 500 izci katıldı.

Ellerinde bayrak ve "90 bin yürek, 90 bin er, dillerde tekbir, Allahuekber", "Her yerden geldiler, kardan kefen giydiler, sizlersiniz ölümsüz şehitler, Allahuekber" "Kefensiz kar çiçekleri" yazılı dövizler taşıyan öğrenciler de tören alanına geldi.

Programda, 85. Alay Sancağının Bardız Köyü Camisi'nin minaresine çekilişi temsili olarak canlandırıldı. Gaziler Jandarma Karakol Komutanlığı'nda görevli uzman jandarma Ertuğrul Karabayır, bir askerden aldığı bayrağı öperek, köyün camisine koştu.

Karabayır'ın minareye bayrağı asmasının ardından ezan okundu. Öğrencilerin türküler seslendirdiği programda, günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu.

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Subaşı, burada yaptığı konuşmada, programa Filistin, Yemen başta olmak üzere farklı ülkelerden izcilerin geldiğini söyledi.

Birçok ülkeden izcinin gelmesinin önemli olduğunu anlatan Subaşı, şunları kaydetti:

"Makedonya'dan, Kosova'dan gelenler var. Çünkü onlar burada bulunmakla topraklarımızın sınırlarının gönüllerimizin sınırlarıyla eş değer olmadığını, bizim gönüllerimizin sınırlarının çok fazla geniş olması gerektiğini gösterdiler. Biz sadece çok uzun yıllar kendi sınırlarımız içerisine kapanmıştık oysa burada şehit olanların o ülkelerden gelenlerin de burada hakları var. Onlar da bizdendiler onlar da buralı değildiler. Onlar da burada şehitler. Yerin altında bu şehitler, yerin üstünde bu yiğitler olduğu sürece bizim hiçbir zaman gelecekten endişemiz olmayacaktır. Biz izciler olarak bir kıvılcım çaktık, sizler onu alev haline dönüştürdünüz."

Vali Yardımcısı İçyer de anlamlı bir anma olduğunu ve herkes için önemli, tarihi bir gün olduğunu söyledi. 

Vatanın kolay nasip olmadığını ifade eden İçyer, "Gerçekten Aralık ayında 1914'te, buraya gelip, şehit olan insanlarımızdaki inanca, imana hayranım. Lojistik olsun, güç olsun, planlama olsun, savaş stratejisi, halk stratejisi olsun ülkemiz için acı bir destandır. Ülkemizi daha güçlü yarınlara götürebilmemiz için bu olayları bilmemiz lazım" diye konuştu.

Protokol üyeleri, programın ardından Bardız Şehitliği'ni ziyaret etti.