Trabzon’un Arsin ilçesine bağlı Organize Sanayi Sitesi’nde faaliyet gösteren Trabzon Silah Sanayi (TİSAŞ) A.Ş, dünyanın dört bir yanına tabanca ihraç ederken özellikle son yıllarda bazı ülkelerde savaş durumu ihracatını olumsuz etkiledi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan TİSAŞ Trabzon Bölge Sanayi A.Ş Genel Müdürü Ahmet Alemdaroğlu, dünyada 20’yakın ülkeye tabanca ihracı yaptıklarını ifade ederek ülkelerin savaş halinin kendilerini olumsuz etkilediğini belirtti. Dünyada barışın ürünlerinin daha fazla satılması anlamına geldiğini ifade eden Alemdaroğlu, “Firmamız 1993 yılında kuruldu. Fabrikamız 1996 yılında imalata başladı. Sektörde şuan ki bütün kalibreleri üretebiliyoruz. Müşterimizin talebine göre birazda o ülkelerde ki kalibre talebine göre de tabanca üretiyoruz. Tabi bu belirli bir sayının üzerinde olmak kaydıyla. Şuanda yaklaşık 20’ye yakın ülkeye ihracat yapıyoruz ama esas iş ortaklarımız Amerika, Pakistan. Ülkelerde savaş hali durumu varsa bizi etkiler. Komşularımızda savaşlar olunca ki orta doğu bizim için çok bakir bir yer ama kavgalar olduğu sürece onlara ürün satamıyoruz. Bizim için barış ürünlerimizin daha çok satılması demektir çünkü tabanca hem sportif hem küçük bir savunma aracı olarak düşünelim. Yani bir savaş aracı değil. ABD, BM ambargosu ve Türkiye’nin koyduğu ambargolar tabanca satışını engelliyor. Dolayısıyla artık harp silahı devreye giriyor, tabanca değil” dedi.

AMERİKA’YA ÖNCEKİ YILLARDA ÇOK SATIŞ YAPMIŞTIK

Amerika’ya 2012-2013 yıllarında fazla silah satışı yaptıklarını hatırlatan Alemdaroğlu, “2014 yılında silah satışında azalma oldu. 2012-2013 yıllarında Amerika çok fazla silah alımı yapmıştı. Bu ülkeye 2014 yılında yok denecek kadar az ihracat yaptık. Onun sebebi de önceki yıllarda çok alım yapınca satıcıların elinde çok fazla silah olmasından kaynaklandı. Amerika’ya bir tek Türkiye silah satmıyor. Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle 2014’teki hedefimize ulaşamadık. Birinci iş ortağımız ABD ile bu sene maalesef istediğimiz ihracatı gerçekleştiremedik. Çünkü önceki yıllarda çok fazla ürün alma münasebetiyle arz fazlası oluşunca 2014 yılı durgun geçti inşallah 2015’te bu hedeflerimize ulaşacağız” diye konuştu.

SATIŞIMIZ YARI YARIYA DÜŞTÜ

Bu yıl üretimin fazla ancak satış olarak az olduğunu dile getiren Alemdaroğlu, “2014’te üretimimiz fazla ama biz satışımızın üzerinden gidiyoruz. Tahminimiz yılbaşı itibariyle 14 bin. Önceki yıl 26 bin gibi bir üretimimiz vardı. 2013’te Amerika’ya sattığımız ürün bu yıl ki satış yaptığımız ürün kadar yani 14 bin. Genelde 2013’te ürettiğimiz yaklaşık yurt içi yurt dışı 26 bin ama üretimimiz 30 bin gibi bu yıl ki üretimimiz yaklaşık 20 bin ama ihracatımız şuan itibariyle 14-15 bin gibi” şeklinde konuştu.

Piyasa her iki yılda bir yeni modeller çıkardıklarını kaydeden Alemdaroğlu, “Modellerimizde Amerika’nın zaten 1911 model bir tabancası var. Ağırlıklı Amerika’ya onu ihraç ederiz ama bizim hem yurtiçi olsun hem yurtdışı her iki yılda bir yeni modeller üretiyoruz. Buda 9-19 ya da 45 kalibre. İki modelimize geçen sene başlamıştık. Biri 22 kalibre diğeri 6-32 tabanca ama bunları biraz daha o ülkelerden gelen taleplere doğrultusunda yapıyoruz. Belirli bir sipariş kotası olursa bir kısım tabancanın üretimine başlıyoruz yoksa 100-200 tanelik üretim yapmıyoruz. Kalite bakımından hem Türkiye’de hem de dünyada bir yerimiz var. Dünyada müşterilerimiz aranan bir marka olarak bizi görüyor ama üretim olarak o yerde değiliz” ifadelerini kullandı.