ANKARA (AA) - Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, "Seçmen kütüğü kayıtlarımızda bugün itibarıyla engelli seçmen sayısı 607 bin 551, engelli seçmenle birlikte oturan seçmen sayısı 1 milyon 834 bin 840, 75 yaş ve üzeri seçmen sayısı 2 milyon 640 bin, 75 yaş ve üzeri seçmenle birlikte oturan seçmen sayısı ise 5 milyon 769 bin 393 olarak görünmektedir" dedi.

Engellilerin seçim sürecinde yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi amacıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile YSK işbirliğiyle "Engelsiz Seçim Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştayın açılışında konuşan YSK Başkanı Sadi Güven, seçim sürecinde kurulun çalışmalarına ilişkin bilgi vererek engelli seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanmalarına yönelik uygulamaların geliştirilmesi amacıyla çalıştay yapılmasının planlandığını aktardı.

Engellilerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için gerekli şartların sağlanması konusunda ilgili kurumlara talimat verildiğini belirten Güven, engelli seçmenlerin hizmetlerden yararlanmaları için seçmen kütüğüne "engelli" olarak kaydedilmelerinin zorunlu olduğuna dikkat çekti.

"Braille alfabesiyle basılan oy pusulalarıyla ilgili bütün sorunların çözülmesi gerekmektedir"

Görme engellilerin oylarını kullanmalarına ilişkin yapılması planlanan çalışmalara da değinen Güven, bu kişilerin eşiyle bile oy kullanmasının, kanunun "seçmen oyunu kendi kullanır, oy gizli verilir" maddesinin ihlali anlamına geleceğini vurguladı.

Güven, bu ihlalin ortadan kaldırılması için görme engellilere yönelik Braille alfabesiyle hazırlanmış oy pusulalarının yeterli olup olmayacağı üzerinde çalışılması gerektiğini belirterek, "Braille alfabesiyle basılan oy pusulalarının kontrolü nasıl yapılacak, tüm oy pusulaları bu şekilde mi basılacak, görme engellilerin yüzde kaçı bu alfabeyi bilmektedir, bu şekilde bir basım sorunu ortadan kaldırabilecek midir, bütün bu ve benzeri sorunların değerlendirilmesi ve çözülmesi gerekmektedir" dedi.

"Sorumlu kurumların yürütecekleri çalışmaların takipçisi olacağız"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ebubekir Şahin de engellilerin erişilebilirliğinin kolaylaştırılması, yapılan uygulamaların yaygınlaştırılması için bakanlığın çalışmalarını aktardı.

Çalıştayda ele alınacak kararlar doğrultusunda gelecek seçim dönemine kadar sorumlu kurum ve kuruluşların yürütecekleri çalışmaların takipçisi olacaklarını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

"Kurumların ve toplumun engellilere yönelik duyarlılığını ve bilinç düzeyini arttırmak, ortak aklın ürünü çalışmalarla toplumsal birliktelikle devlet, millet ve bilimsel çevrelerin birlikte hareket etmesi ile sağlanır. Bu yaklaşım, toplumun engelli bireylere verdiği değerin göstergesi olan çağdaş bir yaklaşımdır. Engellilik alanındaki sorunlar ancak tüm tarafların katkısı ve işbirliğiyle çözülebilecek. Burada bizlere düşen, kurumlar olarak yasal yükümlülüklerimizi bir an önce hakkıyla yerine getirmek, birer vatandaş olarak da ülke çapında konuya ilişkin bilinç ve hassasiyetin oluşturulmasıdır."

Muhabir: Merve Yıldızalp