ÇANKIRI (AA) - Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sıddık Çalık, "Kent tarihi müzeleri, tarihi mirasın geleceğe devrini içeren bir müzedir. Böyle bir müzede kültürel faaliyetler, sergiler, toplantılar yapılır" dedi.

Doç. Dr. Çalık, Çankırı Belediyesi Dr. Rıfkı Kamil Urga Araştırma Merkezi'nde düzenlenen "Şehir Tarihi Müzeciliği" konferansında, tarih eğitiminde müzeciliğin yeni bir yöntem olarak görüldüğünü söyledi.

"Müze yoluyla tarih eğitimi" diye bir alan bulunduğunu, bunun Türkiye'de son dönemde gelişen yeni bir alan olduğunu dile getiren Çalık, kent tarihi müzeciliği konusunda da bazı çalışmalar yaptıklarını, Beypazarı'na kent tarihi müzesi kurduğunu ifade etti.

Çankırı'da önemli belgeler olduğunu belirten Çalık, "Kent tarihi müzeciliği Türkiye'de son 10-20 yılda kentlerde gelişen bir olgu. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bine yakın müze var. Bu müzelerde eserler teşhir ediliyor. Orada birtakım bilgiler var. Bu müzeler de kendi içerisinde gelişiyor. Özellikle İstanbul, Ankara'daki müzeler, bilişim teknolojisiyle gelişim gösteriyor" diye konuştu.

Kent tarihi müzeciliğinin farklı bir olgu olduğuna dikkati çeken Çalık, şunları kaydetti:

"19. yüzyılın sonunda Amerika'da ortaya çıkmıştır. Amerika göçler ülkesi. Göçüp gelenler kendi geldikleri yerlerin değerlerini yaşatabilmek için yerel müzecilik gelişti. Sadece o şehre ait, etnoğrafik, arkeolojik, sözel, yazılı eserlerin sergilendiği müzeler. Diğer müzelerden farkı şu, kent tarihi müzelerde sadece geçmiş yok. Gündelik hayatta kültür ve sosyal faaliyetlerin de yoğun olduğu faaliyetlerin olduğu müzedir. Kent tarihi müzeleri, tarihi mirasın geleceğe devrini içeren bir müzedir. Böyle bir müzede kültürel faaliyetler, sergiler, toplantılar yapılır. Müze, kent kültürünü taşır. Bu müzeler insanları da içerisine alan bir anlayışa sahip. Kent kültürünün gelişmesinde kent tarihi müzelerinin çok önemli bir yeri var."

Dr. Rıfkı Kamil Urga Araştırma Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Yüsek Özgen de merkezde her ayın son haftasında tarih ve kültür içerikli konferanslar düzenleyeceklerini söyledi.

Merkezin elinde çok önemli arşiv belgelerinin bulunduğunu bildiren Özgen, "Şu ana kadar 7 bin belgelik bir katalog çıkardık. 3 bin belgenin daha özetini yaptık. 485 nüfus defteri çıkardık. Onların da tasnifi bitti. Mekan çok uygun olmadığı için dijital ortama aktarıp başka bir yerde belgeleri bulundurmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç ise insanların geçmişini geleceğe taşımasının çok önemli olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

İki şeyi yapmadan gitmek istemediğini anlatan Dinç, "Biri yerel tarih müzesi. Bu yeri doldurabilecek zenginliklerimiz var. O değerlerimizi yabancılarla buluşturmaya gönlümü adadım. İkincisi de şiir müzesi. Mona Roza Şiir Müzesi yapmak istiyorum" dedi.