Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Taner Turan, bedelli askerlik uygulamasını eleştirerek, “Vatan görevi sadece garibanların sırtına yüklenecek kadar basit bir şey değildir” dedi.

Kdz. Ereğli Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüğen tarafından karşılanan Turan, dernek binasında şehit aileleri ve gazilerin sorunlarını dinledi. Burada gazetecilere gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Turan, çözüm sürecinde şehit aileleri ve gazilerin incitilmemesini istedi. Turan, bedelli askerlik uygulamasını da eleştirerek, “Vatan görevi sadece garibanların sırtına yüklenecek kadar basit bir şey değildir” dedi.

Türkiye genelindeki şubeleri gezerek şehit aileleri ve gazilerin sorunlarını ve taleplerini aldıklarını belirten Turan, bu günde Kdz. Ereğli ilçesindeki şubelerini ziyarete geldiklerini ifade etti. Turan, “Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği olarak ülke genelindeki şubelerimiz olan yerlerdeki şehir aileleri ve gazilerimizi ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretimizde hem şehit aileleri ve gazilerimizin sorunlarını alıyoruz. Aldığımız sorunları Ankara’da çözümü noktasında veri olarak kullanacağız” dedi.

“2 YILDA 2 TORBA KANUNLA ŞEHİT AİLELERİ VE GAZİLERİN SORUNLARININ YÜZDE 85’İ ÇÖZÜLDÜ”

Son iki yılda çıkan iki torba kanun ile şehit aileleri ve gazilerin temel sorunlarının yüzde 85’inin çözüme kavuştuğunu dile getiren turan, bundan dolayı da hükümete ve meclise teşekkür etti. Turan konuşmasında şunları söyledi:

“Son iki yılda iki temel torba kanunu çıktı. İki torba kanunla şehit aileleri ve gazilerin temel sorunlarının yüzde 85’i çözüldü. Yapılan bu iyileştirmelerden dolayı meclisimize ve hükümetimize teşekkür ediyoruz. Eksik kalan kısımlar var. Eksik kalan kısımları üyelerimizle görüşmek üzere buraya geldik. Bizim eksik gördüğümüz konular şunlar; şehit çocuklarının tamamı işe yerleştirilmeli, şehit ailelerine bağlanan maaşlar her biri minimum askeri ücret seviyesine yükseltilmeli, Devlet Övünç Madalyası verilenlere madalya maaşı verilmeli, terörle mücadele kapsamındaki malullere ikinci iş imkanı verilmeli, eğitim öğretim yardımları artırılmalı, şehit ailelerine bağlanan maaşlar gerçek anlamda Anayasamızın 10. Ve 61. Maddesinde bulunan toplumda kendilerine yaraşır hayat seviyesine yükseltilmeli, ikramiyeleri artırılmalı, TOKİ’den konut hakkı olmayan şehit ailelerine konut hakkı verilmeli.”

“ÖZERKLİK TALEBİ KABUL EDİLEMEZ”

Çözüm sürecine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Turan, hükumete ve meclise yaptıkları teşekkürlerden dolayı aldıkları eleştirilere de değindi. Turan şunları söyledi:

“Kimi kesimler biz bu iyileştirmelerle ilgili teşekkürlerimizi iletirken, sanki şehit aileleri ve gaziler bu iyileştirmelerle kendi manevi değerlerine gereken sahipliği yapmıyor gibi bir algı oluştu. Biz her zaman terörün bitmesini isteyen tarafız. Biz dernek olarak yeni üyelerimiz olmasın, yeni şehit ve gazi olmasın. Biz bunun tarafındayız. Bizlerin hassas olduğu konular ve bizlerin kırmızı çizgileri de göz ardı edilemez. Bunları her zaman dile getiriyoruz. Öcalan eli kanlı bir bebek katili. Öcalan muhatap alınmamalı. Ama onu hep Mandelalaştırmaya çalışıyorlar. Sanki beyaz bir barış güvercini gibi göstermeye çalışıyorlar. O eli kanlı bir bebek katilidir. Biz genel affa karşıyız, genel af kesinlikle çıkarılmamalı. Bölücü terör örgütünün siyasi talepleri de yerine getirilmemeli. Terörün bitirilmesine yönelik her faaliyette ve her adımda şehit aileleri ve gaziler hassas olduğu konularda incitilmemeli. Düzgün bir dille yapılmalı. Ama şimdi bakıyoruz geçen günlerde işte ’Federasyon gelecek, özerklik gelecek’ gibi şeyler konuşuluyor. Biz bir defa bu tür şeylere kesinlikle karşıyız. Biz bu ülkenin bölünmez bütünlüğü için kan ve can verdik. Bir çakıl taşı bölünmesin diye kan ve can verdik. Bırakın ne federasyonu ne özerkliği biz bunlara tamamen karşıyız. Şehit aileleri ve gaziler hayatta olduğu sürece bu tür şeylerde biz cesedimizi çiğnetiriz, bu tür şeylerin yapılmasına asla izin vermeyiz. Biz şu anda ülke karışmasın, kargaşa ortamı olmasın diye sessiz ve onurlu bir şekilde istek ve taleplerimizi, manevi değerlerimizi de vurguluyoruz. Bizim sessiz olmamız bu ülkeyi sevmemizden kaynaklanıyor. Yoksa ’Terör örgütünün talepleri karşılansın, bizde bunları kabul ediyoruz’ anlamına asla gelmemeli.”

“VATANI KORUMAK NAMUSU KORUMAKLA EŞDEĞERDİR”

Bedelli askerlik uygulamasını eleştirerek karşı olduklarını ifade eden Turan, vatanı korumanın namusu korumakla eşdeğerde olduğunu söyledi. Turan bedelli askerlikle ilgili olarak şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bedelli kanunu çıkmadan önce bedelli askerliğimiz karşı olduğumuzu belirttik. Halen de bedelli askerliğe karşıyız. Bu ülkede eğer hep beraber yaşıyorsak, askerlik bir vatan göreviyse, bu vatan görevi sadece garibanların sırtına yüklenecek kadar basit bir şey değil. Bu ülkeyi seven herkesin vatan görevini layığı ile yapması gerekiyor. Çünkü vatanı korumak, namusu korumakla eşdeğer. Namusu korumayı garibanların üzerine yıkmayı doğru bulmuyoruz.”