KAYSERİ (AA) - Kayseri Şeker Fabrikası, pancar ekicilerinin üretimlerini daha bilinçli yaparak şeker oranını artırıp Avrupa ile rekabet edebilir seviyeye gelebilmeleri için eğitim çalışması başlattı.

Kayseri Şeker Fabrikası'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, çiftçi eğitim toplantılarında konuşan Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Bitki Koruma Bölüm Başkanı Doç. Doğan Işık, şeker pancarında şeker varlığını iklim, toprak, azot gübrelemesi, sulama, hastalıklar, çeşit, bitki sıklığı ve münavebe gibi faktörlerin etkilediğini ifade etti.

Çiftçilerin bitki hastalıkları ve zararlılarla mücadelede başarı elde edebilmeleri için doğru teşhis, doğru ilaç, doğru zaman, doğru doz işlemlerini bilinçli yapmaları gerektiğini belirten Işık, bu faktörlerin etkin kullanımı sayesinde şeker pancarı üretiminde yüksek verim ve yüksek kalite elde edilebileceğini kaydetti.

Işık ayrıca, iyi bir mücadele ile kalitenin de artırılabileceğini, şeker pancarında bitki koruma ve hastalıklı, zararlı ve yabancı otlarla mücadele konularında yeterli mücadele edildiği takdirde ürün veriminde yüzde 30 artış sağlanabileceğini aktardı.