KAYSERİ (AA) - Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen "sürü yönetimi" eğitim programında başarı gösteren 96 çoban sertifikalarını aldı.

 Kocasinan Halk Eğitim Merkezi konferans salonunda düzenlenen törende, 3 hafta süreyle 120 saat eğitim alan çobanlara sertifikaları verildi.

Kurs eğitmeni veteriner hekim Mustafa Nacar, kursta katılımcılara modern hayvancılığın temel prensipleri hakkında bilgiler vermeye çalıştıklarını belirtti.

Eğitim programı sayesinde özellikle çobanlığın vasıfsız bir meslek olma sınıfından çıktığını ifade eden Nacar, hayvancılığın bir istihdam alanı olduğunu, kursiyerlere bu bilinci aşılamaya gayret ettiklerini kaydetti.

Nacar ayrıca kursiyerlere ellerinde olan imkanlar çerçevesinde verimi nasıl artıracakları konusunda da önemli bilgiler aktardıklarını söyledi.

Kocasinan ilçesi Yuvalı köyünden kursa katılan Ali Evcil (27) de kursu başarıyla bitirmenin ve belge almaya hak kazanmanın mutluluğunu yaşadığını ifade etti.

Daha önce geleneksel yöntemlerle bu işi yaptıklarını, kurstaki eğitimde bilmedikleri çok şeyi öğrendiklerini anlatan Evcil, bundan sonra bu işi daha başarılı yapacaklarına inandığını dile getirdi.

Kursiyerlerden Abdulah Ersoy Gök (36) ise artık meslekleriyle alakalı bir belgelerinin olmasının sevincini yaşadıklarını aktardı.

Mesleklerini bundan sonra aldıkları eğitimde öğrendikleri bilgiler ışığında daha profesyonel yapacaklarını belirten Gök şöyle konuştu:

"Bu sertifika ile hayvancılığın ana unsuru olan çobanlığın belgesini almış bulunmaktayım. Bundan sonra nereye gidersek gidelim elimizde artık bir resmi belgemiz oldu. Daha önce toplumda çoban olarak belki de dışlanıyorduk ama bugün diplomalı çoban olmanın sevincini yaşıyoruz. Kurstan önce bu işi daha amatör yapıyorduk ama şimdi daha profesyonel yapmaya çalışacağız. Bu belgeyle destek alacağımızı da öğrendik ve bu bizi daha mutlu etti. Sertifikamız da 'sürü yönetimi' yazıyor ama bizim dilimizde bu iş çobanlık. Ama böyle demişler artık bundan sonra da sürü yönetimi olarak devam ederiz işimize."