MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 42'nci oturumu tamamlandı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, Teknik Müdür İsmail Adalı, Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy ve iş güvenliğinden sorumlu üç vardiya amiri Mehmet Ali Günay Çelik, 40 tutuksuz sanıktan 26'sı ile mağdur aileleri ve avukatlar katıldı.

Duruşmada, daha önce verdiği ifadelerde çelişki olduğu öne sürülen tanıklar bant sorumluları, Serdar Tavukçu ve Recep Doğan ile şalterci Ramazan Akkuş'a, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile sanık avukatları tarafından soru yöneltildi.

Sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, bu aşamada madenci ailelerini kastedip, "Seyirci baskısı altındayız. Yeteri kadar savunma yapamıyoruz" demesi üzerine salonda bulunan madenci aileleri, "Seyirci değiliz" şeklinde tepki verdi.

Salondaki gerginlik, mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın müdahalesiyle sonlandırıldı.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklardan maden teknikeri Mehmet Uçkun'un ifadesini yeniden aldı.

-"Nerede olduğumu hatırlamıyorum" -

Mahkeme başkanı Aytaç Ballı'nın olay günü saat 14.37 sıralarında normalde 50 ppm'i aşmaması gereken sensöründeki değerin 523 ppm'e kadar yükseldiğini, bu sırada nerede olduğunu sorması üzerine Uçkun, "Olay sonrasında trafik kazası geçirdim ve kafatasımda 2 kırık oldu. Dinamit atımına gitmiş olabilirim. Hatırlamıyorum" diye cevap verdi.

Hayatını kaybeden madenci kardeşlerden Sami ve İlkay'ın ağabeyi Sezai Yıldırım ise mahkeme huzurunda verdiği ifadede, 2005 yılından beri madencilik yaptığına değinerek, "Kullandığımız maskeler, ferdi kurtarıcı maskesi değildi. Ferdi kurtarıcı maskesi olsaydı, belki kardeşlerim ölmezdi. Bu maskeler, faciadan sonra kullanılmaya başlandı" diye konuştu.

-"Teknik müdür Adalı işçileri madende gösterip şahsi işlerini yaptırıyordu" -

Faciada S panosunda çalışan eşi Muhammet'i kaybeden Derya Girgin de tutuklu sanıklardan İsmail Adalı'nın madende çalışan işçilere kart bastırıp o gün mesaideymiş gibi gösterdiğini, ancak madene sokmayarak, köpeklerine baktırdığını ve şahsi işlerini yaptırdığını ileri sürdü.

Duruşmaya, yarına kadar ara verildi.