SİVAS (AA) - Medicana Sivas Hastanesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sivas İl Müdürlüğü personeline meme kanseri konulu eğitim verdi.

Medicana Sivas Hastanesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, hastane doktorlarından genel cerrahi uzmanı Prof. Dr. Ayhan Koyuncu tarafından SGK İl Müdürlüğü toplantı salonunda verilen eğitime, SGK İl Müdürü Mustafa Kayış, müdür yardımcıları ve çok sayıda kurum personeli katıldı.

Kanser ve taramalar ve kanseri önleyici tedbirleri anlatan Prof. Dr. Koyuncu, Türkiye'de en sık görülen kanser türlerinin erkekte akciğer, prostat, kolorektal kanseri, kadınlarda ise meme, troid, kolorektal kanseri olduğunu vurguladı.

Kanserden korunmak için sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve sigaradan uzak durmak gerektiğini aktaran Koyuncu, her 7-8 kadından birinde görülen meme kanserine önceki yıllara oranla daha sık rastlandığına dikkat çekti.

Koyuncu, buna karşılık meme kanserinin diğer kanser türlerine oranla tedavide başarı oranını yüksek ve erken teşhiste yüzde 100 şifa elde edilebilen bir tür olduğunu belirterek, meme kanserinin belirtileri hakkında şu bilgileri verdi:
"Kitle, ağrı, meme başında akıntı, forgue belirtisi, meme üzerindeki deride ödem, portakal kabuğu görünüm, deride ülserasyon ve ödem, meme başında retraksiyo, komşu lenf nodlarında büyüme bunların tamamı bir belirtidir. Kadınların 20 yaşından sonra her adet ilk gününden sonraki 5’inci veya 7’nci günlerinde kendi kendine meme muayenesi yapmaları gerekiyor. 40 yaşından sonra ise doktor kontrolü sonrasında mamografi çekilmelidir."

Eğitim seminerinin ardından Koyuncu'ya SGK İl Müdürü Mustafa Kayış teşekkür belgesi takdim etti.