NEVŞEHİR (AA) - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'da sıcak hava balon turları düzenleyen bir firmanın 2 işçisi, greve başladı.

Türkiye Sivil Havacılık Sendikası (Hava-İş) tarafından alınan kararla başlatılan grev nedeniyle, firmanın önüne "Bu iş yerinde grev var" yazılı pankartlar asıldı.

Hava-İş Nevşehir Temsilcisi Oğuzhan Alkan, AA muhabirine, Türkiye'de havacılık tarihinde ilk kez sıcak hava balon sektöründeki işçilerin grev yaptığını bildirdi.

Grev kararının, diğer balon şirketlerinde çalışan işçilerin haklı mücadelesine ışık tutacağını belirten Alkan, Kapadokya'da bu sektörde çalışan işçilerin yaşadığı sıkıntıların tespitinin ardından, sendika olarak Nevşehir'de teşkilatlanmaya başladıklarını anlattı.

Firma yöneticileri tarafından sendika üyesi oldukları gerekçesiyle çalışanların işine son verildiğini öne süren Alkan, "Balon sektöründe çalışan işçilerin, mesai saatleri dışında, işverenlerce ek ücret ödenmeden farklı işlerde, hatta inşaatlarda çalıştırıldıklarını gördük. Bu kölelik zihniyetini söküp atıncaya kadar grev sürecektir" ifadelerini kullandı.

Firma yöneticilerinin kendi aralarında iş birliği yaptığını savunan Alkan, "Bir firmadan sendika üyesi olduğu için çıkarılan personelin sektördeki başka bir iş yerinde çalışmasına da müsaade etmiyorlar. Grev süreci, işçiler yararına netice alınıncaya kadar devam edecek. 12 Mart'ta Türk-İş konfederasyonu ve diğer sendikaların yönetici ile üyeleri, destek vermek amacıyla Nevşehir'e gelecek" dedi.

İşten çıkarılanların haklarını korumak için başlattıkları hukuki sürecin devam ettiğini anlatan Alkan, şunları kaydetti:

"Sendikaya haklarının korunması için üye olan işçiler kapı dışarı edildi. Bazı işverenler, personelinin e-devlet şifrelerini toplayıp, elektronik sistem üzerinden sendikadan istifa ettirdi. Grev yapılan balon firmasında sendika üyesi işçiler çoğunluk sağladığı halde, firma yetkilileri toplu sözleşme yapmadılar ve sendikamızın görüşme taleplerini de reddettiler. Sendikamız üyesi 12 personelin işine son verdiler. Kalan 2 üyemiz ve diğer arkadaşlarımızın desteğiyle grev sürüyor. Balonculuk tarihinde ilk grev, sektördeki tüm ezilenlerin hakları için başlatıldı."

Grev kararı alınan firmada yer ekibinde görev yapan Suat Taşkesen de Kapadokya'daki balon firmalarında çalışanların kış aylarında işten çıkarıldığını, diğer dönemlerde ise farklı işlerde bedelsiz çalışmak zorunda bırakıldığını iddia etti.

Taşkesen, "Kışın uçuşların az olduğu gerekçesiyle işten çıkarılıyoruz, eve ekmek götüremez hale geliyoruz. Çalıştığımızda ise mesaimiz gece saat 03.00'te başlıyor. Balonun yanı sıra işverenin inşaatı varsa orada çalışıyoruz, bahçesinde bahçıvanlık yapıyoruz, hayvanlarının bakımlarını sürdürüyoruz, yapmadığımızda ise işten çıkarılıyoruz" diye konuştu.