VAN (AA) - Van'da 81 il müftüsü, metropol ilçe müftüleri, Diyanet İşleri Başkanlık Teşkilatı ve Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) üst düzey yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen "32. İl Müftüleri İstişare Toplantısı" sona erdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, üç gün süren toplantının kapanışında sonuç bildirgesini okudu. Görmez, 20 günden bu yana "yaralı şehirler" olarak adlandırdıkları Diyarbakır, Sur, Cizre, Silopi, Silvan, Nusaybin, Dargeçit ve İdil müftüleri ve din görevlileriyle Mardin ve Van'da toplantılar yaptıklarını anımsattı.

Terörün, küresel emperyalist güçler, silah ve uyuşturucu tüccarları, modern sömürgeciliğin ve hegemonya anlayışının acımasızca kullandığı bir enstrüman olduğunu vurgulayan Görmez, "Herhangi bir insani değere sahip olmayan terör örgütü, bugün dini giderek araçsallaştırmaya çalışmakta, hatta din eksenli yapılar kurmakta, doğallıktan ve sahicilikten uzak dini görünümler sergilemekte olup böylece tarih boyunca İslam ümmetinin aziz bir parçası olmuş bölge insanının kalbini çalmayı ve toplumsal tabanını genişletmeyi hedeflemektedir" dedi.

"Müslüman vicdanı asla terörü kabul edemez"

Görmez, "Unutulmamalıdır ki, hiçbir hak iddiası ve toplumsal talep, terör ve şiddete gerekçe olamaz. Şiddet ve terör, İslam'dan kendine asla referans bulamaz. Terör bir insanlık suçudur. Müslüman vicdanı da asla terörü kabul edemez. Sıfatı ve ünvanı ne olursa olsun samimi hiçbir Müslüman, herhangi bir terör örgütünün içinde yer alamayacağı gibi İslam'dan teröre meşruiyet bulamaz, teröre fetva da veremez" şeklinde konuştu.

Muhabir: Cemal Aşan