KAYSERİ (AA) - Kayseri'de, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları üyeleri, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara yönelik saldırıları protesto etti.

Ülkü Ocakları İl Başkanlığı önünde toplanan, aralarında MHP Kayseri milletvekilleri Ali Kilci ve Süleyman Korkmaz ile MHP İl Başkanı Baki Ersoy'un da bulunduğu grup, slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Gruba, ellerinde Türk ve Doğu Türkistan bayrakları taşıyan atlı 2 kişi de eşlik etti. 

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Derneği Genel Başkanı Erkinbeğ Uygurtürk, burada yaptığı konuşmada, 40 milyon Müslüman Uygur Türkü'nün, kendi vatanında tutsak, perişan ve yalnız olduğunu söyledi.

Yaklaşık 6 yıl önce işgalci Çin asker, polis ve militanlarının, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de, binlerce masum Uygur Türkü'nü şehit ettiğini anımsatan Uygurtürk, şöyle konuştu:

"Urumçi katliamıyla başlayan olaylar hala Doğu Türkistan'da devam etmektedir. Doğu Türkistan'da ibadet etmek, oruç tutmak yasaklanmıştır. Genç kızlarımız zorla Çinlilerle evlendirilmekte, hamile kadınlarımız kürtaj bahanesiyle daha doğmamış çocuklarıyla katledilmektedir. Bütün bu katliamlar ve zulümler karşısında kıyama kalkan Doğu Türkistan halkı ise Çin hükümeti tarafından dünyaya 'terörist' olarak lanse edilmektedir. Çok iyi bilinmelidir ki Doğu Türkistanlılar hiçbir zaman terörist olmamışlardır."

Uygurtürk, devletlerin siyasi ve ekonomik kaygıları bir kenara bırakarak, yaşama hakları ellerinden alınan Uygur Türkleri konusunda acilen bir şeyler yapması gerektiğini vurgulayarak, Birleşmiş Milletler'in de bir an önce harekete geçmesi gerektiğini bildirdi.

- "Din kardeşlerimize yüce Allah'tan yardım diliyoruz"

Ülkü Ocakları İl Başkanı Aytaç Gezici de Uygur Türklerinin, oruç tuttukları, namaz kıldıkları için işkence ve katliamlara maruz kaldıklarını kaydetti.  

İnsanlık dışı bu vahşeti kınadıklarını dile getiren Gezici, "Doğu Türkistan'daki soydaşlarımız tüm yasaklara, işkencelere ve hatta ölüme rağmen dini vecibelerini yerine getirmektedirler. Soydaşlarımıza, din kardeşlerimize yüce Allah'tan yardım diliyoruz" dedi. 

Konuşmaların ardından gruptakiler, Çin bayrağını yaktı. 

Öte yandan, Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya gelen İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği ile Memur-Sen İl Temsilciliği üyeleri de  saldırıları protesto etti. Grup, dua edilmesinin ardından dağıldı.