ANKARA (AA) - İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) üyelerince Çin'in, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde Müslümanlara karşı uyguladığı oruç yasağına tepki gösterildi.

Çin'in Ankara Büyükelçiliği önünde toplanan dernek üyeleri adına basın açıklamasında bulunan Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal, işgal yönetiminin, yıllardır oranın yerli halkı olan Doğu Türkistanlılara büyük baskılar uyguladığını söyledi.

Her ramazanda namaz kılmanın, oruç tutmanın, dini ibadetlerin yasaklandığı baskı döneminin bu ramazanda da devam ettiğini ifade eden Ünsal, şöyle devam etti:

"Mazlum-Der olarak insanlığın ortak kazanımı olan ve uluslararası hukuk metinleriyle garanti altına alınmış olan ibadet hakkının engellenemeyeceğini haykırmak için burada toplandık. Doğu Türkistanlı Müslüman kardeşlerimizle dayanışma içerisinde olduğumuzu bildirmek üzere, onların yalnız olmadığını haykırmak üzere buraya geldik. Dini ibadetlerin yerine getirilmesi, insanlığın bir kazanımı olarak mutabakata varılmış bütün hukuk metinlerinde garanti altına alınmış olan bir insan hakkıdır. Bunun hiçbir devlet tarafından, hiçbir kuvvet tarafından keyfi bir şekilde engellenmesi kabul edilebilir değildir. O yüzden bir kere daha Çin elçiliği önünde bu baskıyı telin ediyoruz."

Sorunun temelinin siyasi olduğunu vurgulayan Ünsal, "İnşallah bu işgal de bir gün son bulur ve oradaki kardeşlerimiz kendi anavatanlarında, kendi dini vecibelerini sorunsuz bir şekilde özgürce yaşayabilir" dedi.

Ünsal, açıklamasını "Yaşasın bağımsız Doğu Türkistan" sözleriyle tamamladı.

Daha sonra dernek üyeleri, Çin Büyükelçiliğinin bulunduğu sokağı trafiğe kapatarak yola serdikleri sofralarda iftar yaptı.