KARABÜK ZONGULDAK (AA) - Zonguldak ve Karabük'te bir grup, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamaları protesto etti.

Karabük'te Zulme Karşı Sessiz Kalma Platformu öncülüğünde Yenişehir Atatürk Anıtı önünde toplanan grup, kent meydanına kadar yürüdü. 

Grup adına konuşan platform üyesi Tuncay Atay, Uygur Türklerine karşı sürdürülen sistematik katliam ve asimilasyon politikalarının, bugün de şiddetle devam ettiğini söyledi.

Çin'de 1949'daki devrim sonucu şiddet politikasının bölgede giderek arttığını öne süren Atay, şunları kaydetti:

"Dinleri, dilleri ve kimlikleri ortadan kaldırılmaya çalışılan bu halkın ülkesinin adı Çince'de 'işgal edilmiş topraklar' anlamına gelen 'Sincan' diye anılmaktadır. Bütün dünya bu bölgeyi bu isimle bilmektedir. Doğu Türkistan'da işgalci devlet olan Çin, bölgenin nüfus yapısını değiştirmeye çalışmaktadır. Çin devletinin ve Çin halkının bölgede büyük bir baskısı vardır. Camiler açık gözükse de gençlerin, memurların ve öğretmenlerin camiye gitmeleri yasaktır. Çin'deki olaylara dünyanın sessiz kalması utanç vericidir. Dünyanın neresinde olursa olsun inancından, dilinden, kültüründen, düşüncesinden ve kavminden dolayı insanları asimilasyon ve katliama tabi tutanların karşısında olacağız."

- Zonguldak

Zonguldak'ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde bir grup, Merkez Ulu Cami önünde toplandı.

Ellerindeki afiş ve pankartlarla Çin yönetimi aleyhine slogan atan gruptakiler, Çinli işçilerin çalıştığı bir şirkete giderek, bu kişilerin ülkelerine gönderilmesini talep etti.

Grup adına konuşan Cem Velioğlu, bir sosyal paylaşım sitesi üzerinden bir araya geldiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Dünyanın dört bir yanında Müslümanlar katlediliyor. Bizler vahşice katledilen soydaşlarımız ve din kardeşlerimiz için bugün burada toplandık. Bu vahşete, soykırıma ve katliama sessiz kalamazdık. Öncelikle buradan şirket yetkililerine seslenmek istiyoruz. Bünyenizde çalıştırdığınız Çinli işçileri memleketlerine geri gönderin. Bizler burada kimsenin canını yakmak, kimseye şiddet ve kötü muamele uygulanmasını istemiyoruz. Zira geleneklerimizde zalimin karşısında, mazlumun yanında olmak vardır. Netice alınıncaya kadar yani Çinli işçiler bu şehirden gönderilinceye kadar eylemlerimiz devam edecektir. Soydaşlarımız Doğu Türkistan'da vahşice, alçakça katledilirken bu şehirde bulunan Çinlilerin rahatça yaşamlarını sürdürmelerini hazmedemiyoruz."

Velioğlu, dünyanın bu zulüm karşısında sessiz kaldığını ifade ederek, herkesin bu zulüm karşısında duyarlılık göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Açıklamanın ardından grup dağıldı.