SİVAS (AA) - Sivas'ta şap hastalığı nedeniyle 58 büyükbaş hayvanın telef olduğu bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şap hastalığını ilk olarak 27 Kasım'da Altınyayla ve Zara ilçelerindeki 2 ahırda tespit ettiklerini söyledi.

Buralardan incelenmek üzere numuneler alındığını belirten Aslan, "Şap hastalığının çıkmaması gerekiyordu çünkü kullandığımız aşılar iyi ve kuvvetli aşılardı. 3 yıldır da bölgemizde hastalık çıkmıyordu. Diğer illeri araştırdık ve yeni bir şap türünün, Nepal tipi şap hastalığının ortaya çıktığı söylenince 30 Kasım'da tedbir olarak kente hayvan giriş çıkışlarını yasakladık" diye konuştu.

Aslan, gönderilen numunelerin henüz sonuçlanmadığına dikkati çekerek, "Hayvanlarda daha önce karşılaştığımız şap hastalığı, ölüme neden olmuyordu. Bu sefer ölümler meydana geldi. 58 büyükbaş hayvanımız öldü ve 220 hasta hayvanımız var. Hastalık 23 işletmede görüldü. Kentte ölümler olduğu için Sivas'taki hastalığın da Nepal şap hastalığı olduğunu düşünüyoruz ama kesin sonuçlar henüz gelmedi" ifadesini kullandı.

Aşılama çalışmalarının sürdüğünü dile getiren Aslan, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar 17 bin 300 hayvan aşıladık. Ocak ayına kadar tüm hayvanları aşılayacağız. Sivas'ta toplamda 237 bin hayvan aşılanacak. Aşılama çalışmaları bitip hayvanlarda antikor sağlanana kadar kentte hayvan hareketleri yasağı devam edecek. İl sınırları içerisinde hayvanlar bir yerden bir yere gidemeyecek. Aşılama çalışması tamamlanıp risk ortadan kalktığı zaman hayvan pazarları açılacak. Halkımızın tedirgin olmasını gerektirecek bir durumun yok, hastalık insanlara geçmiyor. Ayrıca ildeki mezbahanelerimiz de her gün denetleniyor ve hasta hayvan kesimi asla yapılmıyor. Yani tüketicilerimiz gönül rahatlığıyla et alabilir."