SİVAS (AA) - TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, genç nüfusu tarımda tutmanın tek yolunun kırsal kalkınma olduğunu belirterek, "Kırsal kalkınma çiftiyi makus talihinden kurtaracak, ülkenin birçok sorununu halledecek, istikrar sağlayacak, ekonomiyi rayına oturtacak en önemli faaliyet alanıdır" dedi.

İl Özel İdaresince Kovalı mevkisinde yaptırılan Et Entegre Tesisinin Et ve Süt Kurumuna devri ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Sivas İl Koordinatörlüğü IPARD yatırımlarının toplu açılışı nedeniyle düzenlenen törende konuşan Yılmaz, şehitlere Allah'tan rahmet dileyerek, "Bize düşen onların uğruna can verdiği değerleri korumak, yüceltmek ve güçlendirmektir" dedi. 

Yılmaz, bugün Sivas'ın bir hayalinin gerçekleştiğini, 2000 yılında özelleştirilen ve kapanan Et ve Balık Kurumunun yeniden kente kazandırıldığını belirtti.

Eser işletmenin, onu ortaya koymak kadar önemli olduğunu söyleyen Yılmaz, şunları belirtti:

 "Genç nüfusu tarımda tutmanın tek yolu, kırsal kalkınmadır. Kırsal kalkınma çiftiyi makus talihinden kurtaracak, ülkenin birçok sorununu halledecek, istikrar sağlayacak, ekonomiyi rayına oturtacak en önemli faaliyet alanıdır. Allah'a hamdolsun Sivas kırsal kalkınmada Türkiye'nin en ileri gelen illerinden. Sivas'a 2011 yılından itibaren IPARD kapsamında destek verildi, 570'den fazla proje sözleşmeye bağlandı ve 200 milyonun üzerinde yatırım bedeli var." 

Yılmaz, konuşmasında Sivas'a kırsal kalkınma alanında yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, bu yatırımların artarak devam edeceğini söyledi.

Her alanda bugünün dünden daha iyi olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bir ve beraber olursak, birlikte Türkiye olursak hiç şüpheniz olmasın ilçelerimizin de Sivas'ın da Türkiye'nin de yarını bugünden daha iyi olacaktır" dedi.

- "Türkiye büyük ilerleme kaydetti"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu da törende yaptığı konuşmada, demokraside, insan haklarında, inanç özgürlüğünde, düşünce özgürlüğünde büyük bir değişim dönüşüm bulunduğunu söyleyerek, "Dünyadaki ekonomik büyüme geriye giderken Türkiye büyük ilerlemeler kaydetti" ifadesini kullandı.

Başarının sadece bu alanlarda ve tesadüf olmadığını dile getiren Arzu, şöyle dedi:

"Türkiye'yi dünyada 11. tarım ekonomisinden 7. büyük tarım ekonomisi haline getirdik. 76 milyon nüfusumuzu besliyoruz, 40 milyon turisti ağırlıyoruz, bölgemizdeki olaylar nedeniyle ülkemize gelen 2,5 milyon komşumuzu da beslemenin dışında 18 milyar dolarlık da tarımsal ürün ihracatı yapıyoruz. Tarımda da diğer alanlarda olduğu gibi çok büyük bir başarı elde ettik. Bu elde ettiğimiz başarılarda hükümetimizin verdiği desteklerin yanında çiftçilerimizin de çok büyük emeği var."

Yılmaz ve Arzu daha sonra TKDK'dan hibe almaya hak kazananlara temsili olarak çeklerini verdi ve tesislerin açılışını gerçekleştirdi.

Et Entegre Tesisinin Et ve Süt Kurumuna devrini de yapan Yılmaz ve Arzu, tesisleri gezdi. 

Törene, Sivas Valisi Alim Barut, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Kasım Piral ile diğer yetkililer ve vatandaşlar katıldı.