KONYA (AA) - Konya'da birkaç gündür etkili olan soğuk hava nedeniyle, kayısı, badem gibi sert çekirdekli meyvelerin erken çiçek açan çeşitlerinde yüzde 30-40 zarar oluştuğu bildirildi.

Hadim Sert Çekirdekli Meyve Yetiştiricileri Birliği İkinci Başkanı Abdurrahman Ayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya Ovası'nda birkaç gündür etkili olan soğuk havanın kayısı, badem gibi sert çekirdekli meyvelerin erken çiçek açan çeşitlerini olumsuz etkilediğini söyledi.

Hava sıcaklıkları eksi 4 seviyelerine düştüğünde sert çekirdekli meyvelerde yüzde 90'lara varan ölümler görüldüğünü ifade eden Ayan, "Konya'da da etkili olan soğuk hava nedeniyle erken çiçek açan kayısı ve badem çeşitlerinde yüzde 30-40 civarında zarar söz konusu. Zararın artıp artmaması açısından önümüzdeki günlerde havanın nasıl seyredeceği çok önemli" dedi.

- Önlem olarak sap ve saman yakılabilir

Çiftçilere uyarılarda bulunan Ayan, soğuk havanın daha da şiddetlendiği gece saat 04.00 ile 07.00 saatleri arasında bahçede sap, saman ve tezek yakılabileceğini, bu tedbirin o bahçede hava sıcaklığını bir miktar yükseltebildiğini kaydetti.

Ayan, gece saatlerinde bahçenin sulanmasının da soğuk havanın etkisinin azaltabileceğini dile getirerek, çiftçileri zirai dona karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.