KONYA (AA) - Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Celil Çalış, son yaşanan kar yağışının ardından sıcaklık düşüşünün sınırlı seviyede kalması nedeniyle geçen yıl mart ayındaki olumsuzluğun yaşanmadığını belirtti.

Çalış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Konya Ovası'nda ağaçların sıfırın altında 3 derecelere kadar kendini koruyabildiğini ifade ederek, kar yağışında sonra yaşanan sıcaklık düşüşünün 0, sıfırın altında 1 ve 2 derecelerde sınırlı kalmasının üreticiye biraz olsun nefes aldırdığını vurguladı.

Badem, kayısı ve bir miktar erik ağaçlarında çiçek açma olayı gerçekleştiğini dile getiren Çalış, şöyle konuştu:

"Geçen sene 29-30 Mart tarihlerinde yaşadığımız sıfırın altında 8 derecelerdeki sıcaklıklar meyveciliği neredeyse bitme noktasına getirmişti. Hem yaş meyve hem de bu dönemlerde meyve kurularında ciddi miktarda fiyat artışına neden olmuştu. En son yağan karda da yine aynı endişe söz konusuydu. Çiçekler sıfırın altında 3 dereceye kadar kendini muhafaza edebilmekte. Konya'da oluşan sıfırın altında 1 veya 2 derecelik kısmı don da ağaçlarda belki bir miktar soğuk duş etkisi yaptı. Bazı ağaçlardaki çiçeklerde seyreltme oluşturdu ama meyve yapmama anlamında herhangi bir sorun olmayacak. Önümüzdeki günlerde de herhangi bir don olayı ile karşılaşmazsak geçtiğimiz günlerde yaşadığımız kar yağışı ve don olayları meyveciliği geçen yıl olduğu gibi olumsuz etkilemeyecek."

Kar yağışının özellikle hububata ve yeraltı su seviyesinin yükselmesine katkı yaptığına işaret eden Çalış, 2015 yılında ciddi bir rekolte artışı beklendiğini aktardı.

Çalış, "Hububat anlamında da 25 Kasım'da başlayan en son 20 Mart döneminde sonuçlanan 4-5 defa ciddi miktarda kar yağması yer altı su kaynaklarının beslenmesi, hububatın kış şartlarını kar altında geçirmesi anlamında bu sene hububatta adeta ısmarlama bir iklim yaşamamıza neden oldu. Yani, kıraçta hububat üreticiliği açısından kendimiz iklim isteseydik bu kadar isteyebilirdik. Her şey çok olumlu geçti. Eylül ayından bu yana devam eden yağmur ve kış döneminde aldığımız kar belirli aralıklarla olduğu için yüzey akışlarına neden olmadı. Yağışların tamamı toprağa karıştı" şeklinde konuştu.