Süleyman Demire Üniversitesi’nde (SDÜ) görevli bir öğretmen, yabancı uyruklu olduğu gerekçesiyle kendisine ev kiralanmayan Nijeryalı öğrenciye sahip çıkarak, evinde misafir etmeye başladı.

SDÜ’ye İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğrenim görmek için gelen Nijeryalı öğrenci Tiamiyu Adetaro Kareem, Isparta’ya geldiğinde barınacak ev ve yurt bulamadı. Genç, günlerce kalacak yer arayan öğrenci parklarda, otobüs duraklarında ve otogarda gecelemek zorunda kaldı. Yabancı uyruklu olduğu için kendisine ev verilmeyen öğrenciye SDÜ’de öğretmeni İlker Özçelik sahip çıktı. Özçelik, Kareem’i evinde misafir etmeye başladı.

"TÜRK ÖĞRENCİYE 300 LİRA, YABANCILARA 1500 LİRA"

Nijeryalı öğrenci Kareem, Müslüman ve çok güzel bir ülke olması nedeniyle Türkiye’de öğrenim görmeyi tercih ettiğini ancak Isparta’ya geldiğinde pek çok sorunla karşılaştığını anlattı. Kareem, günlerce konaklayacak yer bulamadığını söyledi. Ev sahiplerinin yabancı olduğu için ev vermediklerini aktaran Kareem, "Fiyatlar çok yüksek Türk öğrencilere 300 liraya verilen apartlar için yabancılardan 1500 TL isteniyor. Ev bulamadığımı için sokakta yattım" dedi. SDÜ’de yabancı öğrencilerin barınabileceği bir yurt olması durumunda daha çok yabancı öğrencinin Türkiye’yi tercih edeceğini aktaran Karaeem, "Ev sahiplerinin ‘yabancı’ diyerek ev vermemelerini yadırgıyorum. Yabancı bir ülkeden eğitim için gelip barınabileceği bir yer bulamazsa öğrenci gelmez" diye konuştu.

"DIŞARIDA YATTIĞINI ÖĞRENİNCE YÜREĞİM KANADI"

SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Araştırma Görevlisi İlker Özçelik, Kareem ile tesadüfen karşılaştıklarını anlatırken, "Kendisi Nijerya’dan gelmiş. Eğitimini burada sürdürmek istediğini söyledi. Ben de kendisine bir nevi rehberlik yaptım. Dışarıda yattığını öğrenince yüreğim kanadı. Bu soğukta bir insanın dışarıda kalması içler acısı bir durum. Ben de üniversitem ve şehrimiz adına bu arkadaşa sahip çıkılması gerektiğini düşündüm" diye konuştu. Yabancılarla ilgilenen hükümet bürolarını arayarak yardım istediğini ve yardım yapılana kadar Kareem’i misafir etmeye devam edeceğini belirten Özçelik, "Türkiye misafir öğrenciler açısından tam bir cennet. Bugün Avrupa’da binlerce Euro eğitim ücreti var. Türkiye genelde Orta Doğu ve Asya ülkelerinden öğrenci alıyor. Bu öğrencilerin maddi durumları genelde iyi değil. Barınma konusunda ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Türkiye’de yabancı öğrenciler için ciddi barınma sorunu var. Hatta yabancı öğrenciler için ayrı yurtlar yapılması gerekiyor. Ev sahiplerinin de ’Nasıl olsa dışarıdan geldiler barınmak zorundalar bizim sunduğumuz fiyatları kabul etmek zorundalar’ anlayışı doğru değil" açıklamasında bulundu.

"EN BÜYÜK SORUN BARINMA"

SDÜ’de lisansüstü eğitimi sürdüren Nijeryalı İbrahim Ebubekir İbrahim de, yabancı öğrenciler için en büyük sorunun barınma olduğunu kaydetti. Ev sahiplerinin Türklere 300 lira olan apartları yabancılar için 1500 liradan istediklerini aktaran İbrahim, "Arkadaşım ev bulamadı. Mecburen sokaklarda kaldı, otogarda kaldı. Ev bulana kadar büyük sıkıntılar yaşadı. Bu sorunlar olmasa Türkiye’ye daha çok yabancı öğrenci gelebilir. Bunun Türkiye için büyük fırsat olacağını düşünüyorum" diye konuştu.