ANTALYA (AA) - Alman Care-4 Life kuruluşu ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde, kente gelen uzman köpek eğitmenleri, belediyenin sokaklardan toplayarak barınağa aldığı 8 sokak köpeğine arama kurtarma eğitimi verdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı, sokak köpeklerini eğiterek arama kurtarma çalışmalarında kullanıyor. Sokaklardan kurtarılan köpekler, Care-4 Life Derneği ve SAR Germany işbirliğiyle bir dizi eğitimden geçirildi.

Sokak köpeklerinden kurulan tim, enkaz, sel, çığ ve kayıp gibi afet durumlarında canlıların kurtarılmasında önemli rol oynuyor. Yıl boyu devam eden eğitimlerde son olarak 8 köpek, arama kurtarma timine alındı. 

-Zorlu sınav

Köpeklere 1 yıl boyunca itaat, koku alma, duyu hassasiyeti, yeteneklerine göre iz sürme, alan arama ve enkaz arama-kurtarma konularında eğitim verilirken, gönüllü eğitmenleriyle, Kurşunlu Şelalesi, Güver Uçurumu, Beycik, Kent Ormanı gibi farklı yerlerde kampa alındılar. 

Köpekler ve gönüllü eğiticileri, zorlu geçen eğitim sonunda sınava tabi tutuldu. Döşemealtı'nda metruk bir binada gerçekleştirilen sınavda arama-kurtarma köpekleri belirli bir zamanda enkaz altında canlı olup olmadığını aradı. Kısa sürede enkaz altında kalan canlıları bulan köpekler, başarılarıyla göz doldurdu. 

SAR Germany eğitmenleri gözetiminde gerçekleştirilen sınav sonucunda, köpekleriyle başarı gösteren 8 arama kurtarma eğitmen gönüllüsü sertifikalarını aldı. Projeyi başarıyla tamamlayan eğitmen ve köpeklerden arama kurtarma timi kuruldu. Gönüllü tim, olası bir afet ve acil durum anında, AFAD, itfaiye ve diğer arama kurtarma ekiplerine destek olarak görev yapacak.