Savunma Sanayii Müsteşarlığı himayesinde Roketsan A.Ş. ile Lokheed Martin Missiles&Fire Control arasında SOM-J İşbirliği Anlaşması imzalandı.

Yeni nesil havadan karaya seyir füzesi olan SOM-J kapsamında Roketsan A.Ş. ile Lokheed Martin Missiles&Fire Control arasında işbirliği anlaşması yapıldı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kaptan ve çok sayıda davetli katıldı. İmza töreninde konuşan yapan Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayi açısından önemli bir işbirliğinin temelinin atıldığını belirterek, “Bu işbirliği ile sistem mühendisliğinden alt sistem geliştirilmesine, protatif üretimden tasarım doğrulamasına kadar tüm mühendislik süreçlerini Türkiye’de yürüttüğümüz bir ürünün sürdürülebilir ve rekabetçi bir savunma sanayi için vazgeçilmez olan ihracat potansiyeline güçlü bir adımını atmış olacağız. SOM-J füzesi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın mevcut muhalif uçaklarına entegre edilmek üzere geçmişte TUBİTAK SAGE tarafından tasarlanan ve seri üretim aşamasına geçerek envantere girmiş olan Türkiye’nin ilk seyir füzesi SOM hassas güdümlü mühimmat sisteminin başarısı göz önüne alınarak geliştirme sürecinde edinilen bilgi, birikim ve kazanılan teknolojilerden azami ölçüde faydalanılarak hayata geçirilecektir” dedi.

F-35 İÇİN GELİŞTİRİLEN MODERN BİR SEYİR FÜZESİ: SOM-J

Türkiye’de özgün olarak geliştirilen SOM sistemi; otonom, uzun menzilli, düşük görünürlüklü, tüm hava şartları için tasarlanmış, yüksek hassasiyetli havadan karaya seyir füzesi olarak tanımlanıyor. SOM-J varyantı ise, Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacını karşılamak üzere Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nca yürütülmekte olan proje kapsamında F-35 uçağının iç silah istasyonunda taşınabilecek şekilde özel olarak geliştirildi. Roketsan ve Lockheed Martin Missiles and Fire Control arasında imzalanan işbirliği anlaşması kapsamında SOM-J’nin ABD ve F-35 kullanıcısı diğer ülkelerin hizmetine sunulması için şirketler arasında ortak çalışma yapılması ve füzenin diğer hava platformlarına uygulanmak üzere tüm dünyada birlikte pazarlanması öngörülüyor.

SOM-J füzesi, SOM füzesi varyantı olup su üstü hedeflere karşı F-35 için geliştirilen modern bir seyir füzesi. Diğer SOM varyantları uçak dış istasyonunda kullanılabilirken, SOM-J füzesi F-35 iç istasyonunda taşınmaya uygun. Geliştirme çalışmaları Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve Roketsan arasında imzalanan sözleşme ile başlatıldı. Bu sözleşmeye uyarınca TÜBİTAK SAGE alt yüklenici olarak geliştirme çalışmalarını gerçekleştiriyor. SOM-J füzesi hava solumalı motor ile güçlendirilen düşük görünürlüğe sahip bir mühimmat. Hız kontrolü sayesinde hedef zamanlaması da içeren görevleri gerçekleştirebiliyor.