MANİSA (AA) - Manisa'nın Soma ilçesinde aralarında ziraat odasının da yer aldığı sivil toplum örgütleri, Yırca Mahallesi yakınlarında kurulması planlanan ancak inşaat sahasındaki zeytin ağaçlarının kesimi sonrası Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararıyla duran termik santral projesine destek verdi. 

Soma Ziraat Odası, ticaret ve sanayi odası, sendika nakliyeci ve taşıyıcı kooperatifleri ile spor kulübü, dernek ve vakıfların yer aldığı 11 kuruluş, gazetelere ilan olarak verdikleri ortak bildiriyle ilçede, zeytin ağacı kesimi tartışmaları ve alınan yargı kararı sonrası durdurulan termik santral projesinin bir an önce hayata geçirilmesini talep etti. 

Kesilen zeytin ağaçlarından daha fazlasının ilgili firma tarafından ilçeye kazandırılacağı, ayrıca 1 milyon lira yatırımla yapılacak termik santralin hem ilçe hem de ülke ekonomisine yeni bir soluk olacağına değinilen ilanda, şu ifadelere yer verildi: 

"Yeni termik santral, doğalgaz ithalatını ikame ederek ülkemize yılda en az 250 milyon dolar tasarruf ettirecek, inşaatı sırasında yaklaşık 2 bin kişiye, faaliyete geçtikten onra da bin kişiye 30 yıl boyunca istihdam, iş ve aş sağlayarak, esnafımıza da büyük destek olacaktır. 

Soma kömürümüzü milli ekonomiye kazandırma adına elektrik üretmede çevreye zarar vermeden kullanma taahhüdü veren yeni termik santralin yapımı için uzlaşı ortamı içinde üzerimize düşen her görevi yerine getireceğimizi belirtir, benzer yatırımları da destekleyeceğimizi ifade etmek isteriz." 

-"Bir an önce yeni yatırımlara ihtiyaç var"

Soma Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Işık, yayınlanan bildiriye ilişkin gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede mayıs ayında yaşanan maden faciasının ardından hem ekonomik hem de psikolojik olarak bir çöküntü yaşandığını ifade etti. 

Soma'da maden kazası sonrası yaşanan işten çıkarmalar nedeniyle işsizliğin arttığını, ilçenin işsizlik sorununun aşılması için yeni yatırımlara ihtiyaç duyduğunu dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Bu yüzden Soma’ya yeni yatırım gelmesi yönünde gerçekleşmiş, onaylanmış bir proje olan santralin yapılmasına destek veriyoruz ancak burada bazı hassasiyetler de var. Bu hassasiyetlerin göz önüne alınması gerekiyor. İnsanları yerlerinden etmek yerine daha uygun alanda bu santralin yapılmasını talep ediyoruz. Ne zeytinden ne de santralden vazgeçmek istemiyoruz. Biz ticaret odası olarak yatırımların önünün açılmasını istiyoruz. Bunun için hep beraber bir çözüm yolunun bulunması gerektiğine inanıyoruz. Santral projesi, Soma için çok önem arz ediyor. Bir an önce zeytin sahalarımızın arttırılarak bu santralimizin yapılmasını istiyoruz."

-"Kestiğinden fazlasını dikecek"

Soma Ziraat Odası Başkanı Adil Yörük de kesilen zeytin ağaçlarının yerine çok daha fazlasının dikileceğine işaret ederek, şunları söyledi:

"Kolin Şirketler Grubu, Yırca'da 5 bin 600 ağaç kesti ama ziraat Odası ve belediyeyle de 60 bin zeytin fidanı dikme protokolü imzalamıştır, bu Soma için bir kazançtır. Santralin yapılması konusu yargıda, yargının vereceği karara göre hareket edilecek. Yargı santralin yapılmasına izin verirse bu santralin yapılması da Soma için bir kazanç olacaktır."