MANİSA (AA) - Soma'daki maden faciasına ilişkin davanın 6. duruşmasında tanıkların dinlenmesine devam edildi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın 37'nci oturumunda, ilk olarak vardiya çavuşu Osman Ertunç ifade verdi.

Ertunç, 2009'dan beri maden faciasının yaşandığı ocakta çalıştığını belirtti. Görevinin seyyar sensörü kullanmak olduğunu dile getiren Ertunç, ocakta ısınma yaşandığında tedbir alarak amirlerini bilgilendirmekle yükümlü olduğunu söyledi.

Facianın yaşandığı gün çalıştığını ve saat 16.00 sıralarında arkadaşlarının haber vermesi üzerine olayı öğrendiğini ifade eden Ertunç, daha sonra kurtarma çalışmalarına katıldığını anlattı. Ertunç, şöyle konuştu:

"Haberi aldıktan sonra S panosuna indik. Nefeslik bölümünde Akın Bey ile karşılaştık, bize bayılan işçiler varsa oksijen vermemizi istedi. Biz de bir iki arkadaşı dışarı çıkararak oksijen verdik. 4. insan nakil bandının yanına gittiğimizde, yerin altında iki arkadaşımızı nefeslik bölümüne taşıdık. Yoğun duman olduğundan dışarı attım kendimi. Ertesi gün kurtarma çalışmalarına katılmak için yeniden ocağa girdim. Ancak dayımın oğlu madende hayatını kaybettiği için cenazesine katılmak için ocaktan ayrıldım. Yaklaşık bir ay sonra ocağa indiğimizde, 2. tahrik motorlarının olduğu yerde, tabanda ısınma olduğundan yangın çıkmıştı. Yangını söndürerek soğutma çalışması gerçekleştirdik. Amirlerim sensörle ölçümlerde bulundu ancak sonucu bize söylemedi. Daha sonra buraya baraj yapılması söylendi, biz de buraya kül bastık."

Mahkeme Başkanı Ballı, duruşmaya öğle arası verdi.

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömürleri AŞ tarafından işletilen ocakta 13 Mayıs 2014'te 15.00 sıralarında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci ölmüş, 162 işçi sağ kurtarılmıştı.

Muhabir: Ömer Süt,Turgay Duyar