ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, "Soma başta olmak üzere bütün iş cinayetlerinin sorumlusunun, AK Parti hükümeti ve ilgili bakanlıklar olduğunu" iddia etti.

Tanrıkulu, yazılı açıklamasında, "Soma faciasının birinci yıl dönümü olduğunu" anımsattı.

Gerek Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, Soma faciası sırasında toplum vicdanını derinden yaralayan açıklamalar yaptığını öne süren Tanrıkulu, "Soma halkı, göçüğün başında bir umut ışığı beklerken Taner Yıldız, madenin yeniden üretime açılmasının yollarından bahsediyordu" ifadesini kullandı.

Hükümetin tazminat politikası sonucu Soma'da ailelerin parçalandığını ve ortaya yeni trajediler çıktığını iddia eden Tanrıkulu, şunları savundu:

"Soma katliamından sonra da birtakım göstermelik denetim ve tedbirler dışında madenlerde hala ölüme davetiye çıkaran ihmaller olduğu bilinmektedir. Şu açıktır ki AKP hükümeti Soma'dan ders çıkarmak bir yana, Soma üzerinden topluma ders vermeye, gözdağı vermeye çalışmıştır. Başta Soma olmak üzere bütün iş cinayetlerinin öncelikli sorumlusu, etkin denetim mekanizmaları kurmayan ve madencinin ölümünü kadere, fıtrata bağlayan AKP hükümeti ve onun ilgili bakanlıklarıdır."