Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs tarihinde yaşanan maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez Maden Ocağı’nda çalışan 2 bin 181 işçinin iş akdi feshedildi.

Soma Holding’den yapılan yazılı açıklamada, "Şirketimizce işletilen Soma Eynez Kömür Madeni’nde 13 Mayıs’ta meydana gelen ve 301 işçimizin ölümüyle sonuçlanan elim kazadan sonra Eynez’le birlikte diğer iki madenimizin de kapatıldığı kamuoyunca bilinmektedir.Kazadan sonra Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ile birlikte bağlı bulunduğu Soma Holding’in de mal varlıklarına tedbir konulduğu da yetkili makamlarca açıklanmıştır.

Eynez kömür madeniyle ilgili olarak TKİ ile şirketimiz arasında 5 yıl önce imzalanmış olan sözleşme zaten 2014/Mayıs ayında sona ermiştir. Bu sözleşme uyarınca Mayıs ayı sonunda iş akitlerinin sonlanması gereken Eynez madeni işçilerine, üretim durduğu ve madenlerden gelir elde edilemediği için kazadan bu yana geçen 6 ay için Türkiye İş Kurumu İşsizlik Fonundan ve şirketimiz adına – TKİ kurumdan hak edişlerimizden mahsup edilmek üzere yine işsizlik fonundan her ay iki maaş ödenmiştir.

Ancak Soma Kömür İşletmeleri A.Ş çalıştırmadığı işçilerin bedelini 6 ay ödemesine rağmen artık ödeyecek gücü kalmamıştır. Çalışma imkanı bulunmayan bu madenin işçilerinin sözleşmelerinin yasal olarak da devam ettirilme imkanı bulunmamaktadır. Dolayısıyla çalışmayan işçilerin is akitlerini feshetmek zaruriyeti çıkmıştır. Bu nedenle Eynez madeninde çalışmış olan işçilerden 2181 personelin iş akitleri 30 Kasım 2014 tarihi itibariyle feshedilmiş sayılacaktır. Bu madende kalan malzemenin tahliye edilmesi için 400 işçi bir süre daha çalışmaya devam edecektir.

Şirketimize bağlı diğer ocaklarda da işçi sayısında aynı nedenle kısmi bir azaltmaya gidilecek ve toplam işçi sayısı 2182’ye indirilecektir. İş akdi feshedilecek işçilerden 637’si merkez ocaktan, 13’ü Soma Kömür İşletmeleri A.Ş den olacaktır. Eynez madeninden ayrılan işçilerle birlikte iş akdi feshedilen işçi sayısı 2831’dir" denildi.