İSTANBUL (AA) - Denetimli serbestlik kapsamında 104 bin 758 kişi, işlediği suçun adli siciline işlenmesini istemeyerek, "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" kararından yararlandı.

AA muhabirinin, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı verilerinden derlediği bilgiye göre, 2013-2016 ocak döneminde, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasından faydalanmak için çok sayıda kişi mahkemeye başvurdu.

Bu kişilerden 90 bin 621'i yetişkin, 14 bin 137'si çocuk 104 bin 758 kişi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararından faydalandı.

Uygulama, daha önce kasıtlı bir suç işlememiş sanığa bir olanak daha tanıyarak onu topluma tekrar kazandırmayı hedefliyor.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması her sanık için uygulanamıyor. Sanığa yüklenen suçtan dolayı yapılan yargılama sonunda hükmolunan ceza, 2 yıl veya daha az süreli hapis veya adli para cezası ise mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verebiliyor.

Kararın verilmesinin ardından sanık, 5 yıl boyunca denetim süresine tabi tutuluyor. Bu sürede sanık, kasten yeni bir suç işlemediği ve denetimli serbestlik tedbirine ilişkin yükümlülüklerine uygun davrandığı takdirde, açıklanması geri bırakılan hüküm ortadan kalkıyor. Böylece işlenen suç da adli sicil kayıtlarında yer almıyor.