ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2014'te uygulamaya koydukları "İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği" ile yüzde 43'e varan su kayıp ve kaçak oranının 4 yılda  yüzde 30'a indirileceğini bildirdi. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Bakan Eroğlu, su kaynağını yerleşim yerine getirebilmenin ekonomik ve teknik açıdan maliyetli bir işlem olduğunun altını çizdi. 

Eroğlu, yeni su kaynağı arayışına başlamadan önce mevcut şebekedeki su kayıplarının azaltılmasıyla ilgili çalışmalara öncelik verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, "Hedefimiz su kaynaklarının korunması ve verimliliğin arttırılması, içme-kullanma suyunun etkin kullanılması ve israfının önlenmesi için içme-kullanma suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolünü sağlamaktır" ifadelerini kullandı. 

- "Su kaybının ülke ekonomisine maliyeti yılda 5 milyar lira"

Suya talebin giderek arttığını ancak kayıp ve kaçaklar sebebiyle suyun yarısına yakınının daha kullanıcıya ulaşamadan kaybedildiğini vurgulayan Eroğlu, şunları kaydetti:

"Gerek eskiyen altyapılardan gerekse iklim değişikliğinden kaynaklanan su kayıp ve kaçakları, su tüketiminin en yoğun olduğu haziran, temmuz ve ağustos aylarında iki katına çıkıyor. TÜİK Belediye Su İstatistikleri'ne göre Türkiye'de gelir getirmeyen su miktarının takriben yüzde 43 oranında olduğu görülüyor. Bu kayıp-kaçak oranı da Türkiye'de yıllık 2 milyar metreküp suyun yani içme suyu kaynaklarından temin edilen suyun yüzde 43'ünün henüz musluğa ulaşmadan kaybolduğu gerçeğini ortaya koyuyor. Dolayısıyla su kaybının ülke ekonomisine maliyeti yılda yaklaşık 5 milyar lirayı buluyor."

- "4,9 milyar metreküp suyun 2 milyar metreküpü gelir getirmeyen su"

Bakan Eroğlu, ülke genelinde içme suyu şebekelerindeki su kayıplarının önüne geçmek amacıyla "İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği"ni yürürlüğe koyduklarını belirtti. Eroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye'de 2012 yılında belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 4,9 milyar metreküp su çekildi. Çekilen bu suyun 2 milyar metreküpten fazlası gelir getirmeyen su olarak kaydedildi. Ülkemizde yüzde 43'e tekabül eden bu kayıp oranı, gelişmiş ülkelerde yüzde 15-25 arasında değişmektedir. Bu yönetmelik ile büyükşehir ve il belediyeleri su kayıp oranlarını 2019 yılına kadar en fazla yüzde 30'a, 2023 yılına kadar ise en fazla yüzde 25'e indirecek. Diğer belediyeler ise 2023 yılına kadar yüzde 30'a, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 seviyesine indirecek." 

- "Alınması gereken tedbirler belirlendi"

Eroğlu, "İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği Teknik Usuller Tebliği"nin de 16 Temmuz 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini anımsattı.

Eroğlu, tebliğ ile belediyeler tarafından içme-kullanma suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıplarının kontrolü için su kaynağından musluğa ulaşıncaya kadar geçen bütün aşamalarda alınması gereken önlemlerin ve yapılması gereken çalışmaların açıkça belirtildiğini ifade etti.