ANKARA (AA) - ZEHRA AYDIN - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hazırladıkları proje sayesinde 2100 yılına kadar yer altı ve yer üstü su kaynaklarının gelecekteki akıbeti hakkında tahminler elde edebileceklerini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyada iklim değişikliği ve kuraklık üzerine çalışmalar yapıldığını ifade etti.

İklim değişikliğinin dünyada en çok su kaynaklarını "vuracağını" belirten Eroğlu, hazıladıkları İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi ile 2100 yılına kadar olan süreçte yalnızca yüzey sularının değil; aynı zamanda yer altı sularının da bu değişiklikten nasıl etkileneceği üzerinde çalışıldığı ve bunun için çalışma grupları oluşturduklarının bilgisini verdi.

"Her türlü tedbiri alıyoruz"

Bakanlığın su konusunda 30-40-50 yıllık planlar yaptığını dile getiren Eroğlu, "İklim Değişikliğinin Su Kaynaklarına Etkisi Projesi kapsamında su kaynaklarının tükenmemesi için alınacak tedbirler, yer altı, yer üstü su kaynakları açısından 2100 yılına kadar olabilecekler konusunda hesap yapıyoruz" dedi.

Önceliklerinin Türkiye'de hiçbir şehrin su sıkıntısı yaşamamasını sağlamak olduğuna dikkati çeken Eroğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'de 2071 yılını hedef aldık. 2071 yılına kadar Türkiye'de bütün şehirlerde su kesintisi olmayacak şekilde planlamamızı yaptık çünkü su medeniyettir. Ayrıca yakın bir gelecekte nüfus artacak ve netice olarak gıda maddelerine olan ihtiyaç da artacak. Bu yüzden Türkiye'de zirai üretim de bir eksiklik olmasın diye modern sulama tesislerine geçiyoruz. Çok sayıda baraj, gölet ve sulama sistemleri inşa ettik. Az suyla çok alan sulayacak sistemlere geçiyoruz, her türlü tedbiri alıyoruz."