KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından Kayseri'deki Sultansazlığı'ndan kesilen kamışlar, ABD, İngiltere, Almanya, Danimarka, Hollanda, İsveç ve İsviçre gibi ülkelere ihraç edilerek, yıllık 1 milyon avro civarında gelir sağlıyor.

Aynı zamanda kuş cenneti olarak da bilinen Sultansazlığı'nı kuraklıktan kurtarmak için uygulanan projeyle bölgedeki su seviyesi yükselirken kamış verimi de geçen yıla oranla yüzde 50 arttı.

Develi ilçesinin Sindelhöyük Mahallesi ile Sultansazlığı Milli Parkı civarındaki mahallelerde yaşayan vatandaşların en önemli geçim kaynağı olan kamış hasadı, hem fiyatı hem de bu yılki verimiyle bölge halkının yüzünü güldürdü.

Önceki yıllarda sazlıktaki suyun tamamen çekilmesi nedeniyle kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Sultansazlığı'na, Develi 2. Merhale Projesi kapsamında Zamantı ırmağından su takviyesi yapılmasıyla birlikte hem sulak alan hem de bölge halkının geçim kaynağı olan kamışlar kurtarılmış oldu.

Bölgede hasat edilen kamışların ihracatını yapan firma yetkilisi Musa Tuna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kasım ayında başlanan ve 1 Şubat'ta kesimi biten sazların toplanarak tüccarlara teslim edildiğini söyledi.

Hasat edilen sazların Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok yerine ihraç edildiğini ve evlerin çatılarını süslediğini belirten Tuna, şunları kaydetti:

"İngiltere, Almanya, Hollanda, Danimarka, İsveç, İsviçre gibi Avrupa ülkeleri ile ABD başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında, kiremit yerine kullanılmak üzere çatı kaplamalarında veya turistik bölgelerde bungalov tipi evlerin yapımında Sultansazlığı'ndan giden kamışlar kullanılıyor. Bu kamışların her türlü hava şartlarında 50-60 yıl ömrü var. Çok dayanıklı ve sağlıklı olması nedeniyle Avrupalı müteaahhitler kiremit yerime çatı kaplamalarında kamışı tercih ediyor."

Bu yıl hasat edilen kamış miktarının geçen yıla oranla yüzde 50 civarında arttığını bildiren Tuna, şöyle devam etti:

"Sultansazlığı'nı kurtarmak için uygulanan sulama projeleri bölgeye hayat verdi. Hem sazlık yeniden canlandı hem de kamış verimi arttı. Verim artışı her yıl yükselerek devam ediyor. Geçen yıl Sultansazlığı'ndan yaklaşık 200 bin bağ kamış hasat edilmişti bu yıl su seviyesinin yükselmesiyle birlikte hasat edilen kamış miktarı 300 bin bağa ulaştı. Geçen yıl hasat edilemeyen kamışlar bu yıl çürüdüğü için hasat edilemedi. Eğer çürümemiş olsaydı verim çok daha fazla artabilirdi. Çürüyen kamışların yerine yenisinin çıkabilmesi için Orman Bölge Müdürlüğü veya Milli Parklar'ın çürüyen kamışları temizlemesi gerekiyor. Vatandaşlar, satamadıkları için bu kamışları hasat etmiyor öylece kalıyor. Bu da bölge için ciddi anlamda gelir kaybına neden oluyor."

- Dünyanın en iyi kamışı Sultansazlığı'nda

Kamışları işleyip satan başka bir firmanın yetkilisi Ramazan Yücel de Sultansazlığı'nın en verimli döneminde yaklaşık 2 milyon avroluk ihracat yaptıklarını kaydetti.

İhracat rakamlarının yıllık 1 milyon avro civarında olduğunu dile getiren Yücel, "Sultansazlığı'ndan hasat edilen kamışı dünyanın dört bir tarafına ihraç ediyoruz. Özellikle Avrupalı müşterilerimiz dünyanın en kaliteli kamışı olduğunu söylüyor. Hem sağlamlık hem boyu açısından dünya standartları üzerinde. Bundan dolayı da Avrupalı tüccarlar ilk olarak kamış ithalatı için ilk olarak Kayseri'ye geliyor" diye konuştu.

Talebin çok fazla olmasına rağmen ürün yetiştirmekte zorlandıklarını anlatan Yücel, saz kesiminde çalıştıracak işçi bulamadıklarını, önümüzdeki yıllarda bunun çok daha büyük sorun haline gelmesinden endişe ettiklerini ifade etti.

Yücel, kamış fiyatının da bu yıl arttığına işaret ederek, "Geçen yıl 1 lira 50 kuruş ile 2 lira 30 kuruş arasında satılan kamışın bağı bu yıl 1 lira 80 kuruş ile 2 lira 50 kuruş arasında satılıyor. Son yılların en yüksek satış fiyatına ulaşıldı. Bu da bölge halkı için çok ciddi bir gelir kaynağı oluşturuyor. Buna rağmen çalıştıracak işçi bulamıyoruz" dedi.