ANKARA/HALEP (AA) - Suriye iç savaşı, 5. yılında taraflar arasındaki şiddetli çatışmalarla devam ediyor. Rejim güçleriyle muhalifler, Halep'in güneyi, Türkmendağı, Hama ve Humus kırsalı ve Şam'ın doğusunda çatışırken, Halep'in kuzeyinde terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD ve muhalifler arasında mücadele sürüyor. Rejim güçleri ve DAEŞ ise, Halep'in doğusu ile Şam-Humus yolunda savaşıyor.

Suriye'de son haftalardaki en şiddetli çatışmalar, Halep'in kuzeyinde Rusya'nın havadan desteklediği rejim güçleri ve terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD ile muhalifler arasında yaşandı. Rejim güçleri, Halep merkezdeki muhaliflerin Azez ilçesi ile bağlantılarını keserek, Türkiye-Halep insani koridorunu kapatmıştı. Ardından, Rus uçakları, Halep merkezdeki muhalifleri batıdan da çevrelemek için İdlib ile kurdukları bağlantıyı hedef almaya başladı.

Eş zamanlı olarak, PYD'ye bağlı güçler, muhaliflerin Halep'in kuzeyindeki son kalelerini ele geçirme amacıyla önce Tel Rıfat'ı aldı ve ardından Şeyh İsa köyü üzerinden Mare'ye yürüyebilmek için saldırılarına ağırlık verdi.

Halep'in kuzeyinde çatışmalar son 4 gündür şiddetini nispeten yitirmiş olsa da bugün Rus uçakları Azez'e hava saldırısı düzenledi. Halep'in kuzeyinde, PYD kontrolündeki Şeyh Maksud'da ve güneybatısındaki Eşrefiye semtinde rejim güçleri ve muhalifler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Muhalifler ve PYD güçleri de Azez'in güneybatısında, Şeyh İsa köyünün kuzeyinde Ayn Dagne köyü civarında çatışıyor.

Bu arada yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, PYD Afrin'deki mevzilerini sivil yerleşimlerin bulunduğu bölgelere taşıyor. PYD'nin güçlerini yaklaşık 200 kişilik taburlara böldüğünü belirten kaynaklar, daha önce bu taburların sivil yerleşimlerin "çevrelerinde" bulunduğunu, ancak halihazırda 5 taburun yerleşimlerin "içlerine" doğru çekildiğini aktardı.

Halep'in güneyinde Han Tuman, Ays ve Hadr beldelerinde rejim güçleri ve muhalifler arasında çatışmalar sürerken, bölgedeki sivil yerleşimler Rus savaş uçaklarının hedefi oluyor.

Halep'in doğusunda ise çatışmalar, rejim güçleri ve DAEŞ arasında yaşanıyor. Rejim, Sifire ilçesi yakınında 13 köyü ele geçirdi.

İdlib ve Lazkiye

İdlib'in kuzeydoğusundaki Maaret Numan ilçesi de Rus savaş uçaklarının yoğun saldırılarına maruz kalmaya devam ediyor.

Lazkiye ilinin kuzey kırsalındaki Türkmen Dağı ve Cebel Ekrad (Kürt Dağı) bölgesinde hafta sonu boyunca rejim güçleri, yoğun top atışlarını sürdürdü. Türkmendağı'ndaki Sarraf ve Kuruca köyleriyle Cebel Ekrad'daki Künsübbe beldesi çevresinin hedef alındığı saldırılara muhalifler de karşılık verdi. Halihazırda Sarraf köyü ve Künsübbe beldesi hattında çatışmalar yer yer devam ediyor.

Hama, Humus, Şam

Hama ve Humus kırsalında da muhalifler ve rejim güçleri arasındaki cephe hatlarında hareketlilik yaşanıyor.

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, muhalifler Hama'nın kuzeydoğusundaki Nafi köyünü ele geçirerek, rejim güçlerinin Hama'dan Halep'in güneyine giden ikmal yolunu kesti. Diğer yandan DAEŞ de Hama'nın kuzeydoğu kırsalındaki Şelele beldesini ele geçirerek, rejimin Halep'in doğusuna giden takviye yolunu kapattı. Hanasır yolu adı verilen bu yol, sık sık rejim ve DAEŞ arasında el değiştiriyor.

Hama’nın kuzeyinde Suran ilçesi kuzey girişiyle Gab ovasının kuzey ucundaki Sirmaniye ve güney ucundaki Sukeylabiya çevresinde şiddetli çatışmalar sürüyor. Hama’nın güneyindeki Herbinefsa ve Deyr Hafir köyleri, rejim ve muhalifler arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor. Herbinefsa köyünden Humus’un kuzeyindeki Telbise ilçesine uzanan alanın doğu ucunda da çatışmalar yaşanıyor.

Hama’dan Rakka’ya uzanan karayoluna hakim Selamiye bölgesi de hareketli bölgelerden.

Başkent'in Kuneytra ilçesinde muhalifler, hem rejim hem de DAEŞ güçlerine karşı mücadelelerini sürdürüyor. Humus-Şam yolu üzerinde her üç taraf da hakimiyet kurmaya çalışıyor.

Şam merkezde, doğusundaki Guta, Cobar ve Merc ilçelerinde, güneydeki Dareyya ve Muadimiye ilçelerinde çatışmalar devam ediyor.

Bu arada, 20 Şubat'ta PYD, DAEŞ kontrolünde Haseke'nin güneyindeki gaz ve petrol yatakları bakımından Şeddadi'yi ele geçirmiş, yoğun çatışmalar sonucu DAEŞ ilçeyi geri almıştı.

Muhabir: Selen Temizer, Halit Süleyman, Levent Tok, Mohamad Misto