WASHINGTON (AA) - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından ülkede şiddetin azalmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, muhaliflerin bulunduğu bölgelere hava saldırıları yapıldığı yönündeki haberleri ciddiyetle takip ettiklerini söyledi.


Kirby, günlük basın toplantısında, Suriye’de çatışmaların sonlandırılması anlaşması hakkındaki soruları yanıtladı. Kirby, “Çatışmaların sonlandırılması anlaşması, özellikle Şam’ın güneyinde ve çevresinde memnuniyet verici bir şekilde şiddetin azalmasını sağladı ancak şiddet haberleri geliyor ve biz bunları son derece ciddiye alıyoruz” dedi.

Muhaliflerin yoğun olduğu bölgelerde düzenlenen hava saldırıları hakkında daha fazla bilgi edinmeye çalıştıklarını belirten Kirby, “Rusya’dan doğrudan talepte bulunmak dahil olmak üzere Cenevre’deki görev gücünden daha fazla bilgi edinmeye çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Kirby, Rusya ve ABD öncülüğünde Uluslararası Suriye Destek Grubu’nun (ISSG) da dahil olduğu anlaşmada, tarafların birbiriyle çatışmaması şartı bulunduğunu hatırlatarak, “Tüm tarafları bütün olarak anlaşmaya uymaya çağırıyoruz ve eğer doğrulanmış bir şiddet varsa bu son bulmalıdır” diye konuştu.

Anlaşmanın ihlalinin kontrolüne de değinen Kirby, bu durumun en yakın takibini tarafların bizzat kendilerinin yapacağını, ihlal durumunda saldırıları ISSG’nin görev gücüne bildireceklerini söyledi.

-Alternatif arayışlar

Kirby, çatışmaların durmaması halinde daha önce ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin dile getirdiği "B planı"nın ne olduğuna ilişkin soruları da yanıtladı. Kirby, "B planı hakkında son kararın verilmediğini" ifade ederek, “Siyasal çözüm arayışlarının başarılı olmaması durumunda uygun alternatifler ve seçeneklerin ne olması gerektiğine dair kurumlarımız arasında çalışmalar sürüyor” açıklamasında bulundu.

Kirby, çatışmaların durdurulmasının ardından kuşatma altındaki bazı bölgelere insani yardımların ulaşmaya başladığını da bildirdi.

-"Hedef Suriye'de federal devlet değil"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'ne Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov'un "Suriye'de federal bir modele geçebileceği" şeklindeki açıklaması da soruldu.

Kirby, Suriye'de federal bir yapı oluşturulmasının "B planları" olmadığını vurguladı. Kirby, Suriye krizinin çözülmesi için hedeflenen siyasi sürecin başarılı olmaması durumunda ortaya çıkabilecekler hakkında bu tür bir "korku" bulunduğunu ifade etti.

Suriye'de federal bir yapının ABD'nin hedefi olmadığını kaydeden Kirby, "Ayrıca bugüne kadarki bildirilere bakabilirsiniz. Rusya da bunların hepsini kabul etti ve bunların hepsi Suriye'yi mezhep ayrımı gözetmeden bir bütün olarak kabul ediyor. Rusların kağıt üzerindeki pozisyonları bütün ve birleşik bir Suriye yönünde oldu" yorumunu yaptı.

Kirby, ayrıca John Kerry'nin Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Suriye konusunda sık sık telefon görüşmesi yaptığını, iki bakanın geçen hafta içinde çatışmaların sonlandırılması anlaşmasıyla ilgili olarak en az 3 kez konuştuğunu bildirdi.