İDLİB/ANKARA (AA) - Suriye’nin kuzeybatısında yer alan muhaliflerin kontrolündeki İdlib kentine bağlı Gıdfe köyü, savaş yüzünden evlerini terk eden çok sayıda Suriyeliyi barındırıyor. Rus ve rejim birliklerinin bombardımanlarından kaçarak köye sığınan Suriyelilerin çocukları, okul olmadığı için eğitimini evlerde, terk edilmiş binalarda ve çadırlarda sürdürüyor. Öğretmenler, dağınık haldeki yapılardan oluşan bu okula "Umut" ismini vermişler.

Birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar eğitim verilen Umut okulunda gönüllü öğretmenler çalışıyor. Ancak okulun ihtiyacı oldukça fazla.

Derslerini köyün sakinlerinden birinin evinde yapan öğretmen Raid el-Dahr, “Ders saatlerinde ev sahipleri dışarı çıkıyor ve ders bitince geri dönüyorlar. Fırın kapağını sınıf tahtası olarak kullanıyoruz. İhtiyacımız çok elbette. Kitap ve kırtasiye malzemelerine ihtiyaç duyuyoruz. Okul hiç destek almıyor ve gönüllü hocalardan oluşan kadromuzla eğitim veriyoruz. Okulların uzak olması bizi bu çözümü bulmaya yöneltti" diye konuştu.

Umut okulunda yerinden edilmiş ailelerin çocuklarının yanı sıra köy sakinlerinin çocukları da eğitim görüyor. Köydeki bazı evlerin sınıf olarak kullanılan odalarında yaklaşık 40 öğrenci eğitime devam ediyor. Fazla odaları olan aileler, bir odayı okula tahsis ediyor.