Suriye Geçiçi Hükümeti Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürü Azzam Khanji, “Türkiye’de özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın en son çıkan genelgesi kapsamında Suriyeli öğrenciler Türk okullarına girme şansı elde etmiş oldu” dedi.

Suriyeli çocukların eğitime yönelmeleri anlamında büyük bir adım atıldığını belirten Khanji, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu Suriyeli çocukların eğitimi ile ilgili göstermiş olduğu ilgiyi takdirle karşılıyoruz. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı ve Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde özellikle okulda bulunamayan öğrencilere yönelik yapılan bu toplantının temel sebeplerinden biri okula gitmeyen Suriyelilerin okullaşmalarını sağlamak için” diye konuştu.

Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Suriyeli öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanması kapsamında düzenlenen istişare toplantısında açıklamada bulunan Azzam Khanji, “Türkiye de özellikle Milli Eğitim Bakanlığı’nın en son çıkan genelgesi kapsamında Suriyeli öğrencilerin eğitimine yönelik olmuştur. Bu genelgeyle Suriyeli öğrenciler Türk okullarına girme şansı elde etmiş oldu. Ve geçişi eğitim merkezlerin açılmasına müsaade etmiş oldu. Özellikle Türk okullarında öğleden sonraları mesai çıkışlarında Suriyeli öğrencilerin eğitim yapmalarına olanak sağladı. Buda Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve Milli Eğitim Müdürlüğü kontrolünde oluşturulmuştur. Özelikle bu işle sokaklardaki Suriyeli çocukların eğitime yönelmeleri anlamında büyük bir adım atılmış olundu. AFAD verilerine göre Türkiye genelinde yaklaşık 300 bin, Gaziantep’te ise 40 bin civarında Suriyeli çocuk bulunmaktadır. Suriye’de 1 milyona yakın Suriyeli öğrenci özellikle kurtarılmış bölgelerde eğitim alıyorlar. Elimizden geldiği kadar onlara yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Celalattin Ekinci, “Bizim ülkemiz, bu coğrafya, mazlumlara kucak açarken bu insan yapısına bu değere gerçekten sahip çıkarak geleceğe yürüyor. Ortada bir sorunumuz var ciddi bir sorun. Coğrafyamızda yanı başımızda bir bölümde geniş bir alanda dumanlar yükseliyor. İnsanlar, insanlık tarihiyle birlikte yok oluyor. Maalesef yakın bir zamanda da bu problem çözülecek gibi görünmüyor. Çünkü bunu çözme iradesi olanlar gücü elinde tutanlar bunu çözmek istemiyorlar. Bu sorun devam etsin istiyorlar. Bu sorunun neticesinde en fazla mağdur olanlar maalesef çocuklar. Kendi iradelerini ortaya koyamayan, kendi geleceklerini kuramayacak olan, kendilerini koruyamayacak olan çocuklar. Ve bizim şehrimizde de bizim sınırlarımız içerisinde de çok yoğun bir şekilde bu şekilde mağdur olan çocuklarımız var. Suriyeli çocuklarımız var. Bu çocuklarımıza nasıl ulaşabiliriz. Bu çocuklarımızın geleceğini nasıl garanti altına alabiliriz. Bu çocuklarımızı nasıl geleceğe hazırlayabiliriz bunun derdi bunun vebali üzerimizdedir. Uzun süredir bu problemin çözüm noktasında bir muhatap konusunda sıkıntı vardı. Konu eğitim fakat Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatı, önergeleri, genelgeleri kendi sınırlarımız içerisindeki kendi coğrafyamızdaki kendi öğrencilerimizle ilgiliydi. Misafir öğrencilerle ilgili bir takım çalışma ve mevzuat vardı ancak bu şekilde yoğun bir göç dalgası sonucunda ülkemize gelen çocuklarımızla ilgili sıkıntılar var. Şimdi son yayınlanan genelgeyle bu işin muhatabı bu işin koordinatörlüğü Milli Eğitim Bakanlığı’na dolayısıyla illerde de Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verildi. Bizler bu görevi seve seve aldık kabul ettik” açıklamasını yaptı.