İSTANBUL (AA) - Suriyeli muhaliflerin kurduğu Müzakere Yüksek Konseyi (HCN), ABD ile Rusya'nın Suriye'de çatışmaların durdurulmasıyla ilgili ortak bildirisini değerlendirirken, Rusya'nın anlaşmanın uygulanmasını garanti altına alma ve anlaşma şartlarının yerine getirilmesini kontrol etmede "taraf" olmasını eleştirdi.

HCN'den yapılan yazılı açıklamada, 2 gün önce ABD ve Rusya'nın Suriye'de çatışmaların gelecek cumartesi gününden itibaren durdurulmasıyla ilgili ortak bildirisi değerlendirildi.

Açıklamada, "HCN, ABD ile Rusya'nın Suriye'de çatışmaların durdurulmasıyla ilgili ortak bildirisini dikkatle inceledi. HCN, Suriyeli sivillerin bombalanması ve öldürülmesini, rejim güçleri ve onunla koalisyon kuran mezhepçi milisler tarafından işlenen cinayetler ve Rusya güçlerinin sivillere yönelik rastgele bombardımanlarını durdurmayı hedefleyen her türlü çabayı değerlendirmekte ve olumlu bakmakta" ifadesine yer verildi.

İki haftalık geçici ateşkesin, diğer tarafın anlaşmanın şartlarına uyma konusundaki ciddiyetini anlamak için bir fırsat olduğu kaydedilen açıklamada, "Sunulan anlaşmanın şartlarının uygulanması, Suriyeli sivillerin korunmasını sağlamak için gerekli olan etkin ve ciddi taleplerin yerine getirilmesine bağlı olduğundan HCN, ateşkesin başarılı olmasını garanti altına almak amacıyla bir dizi mülahazada bulundu" yorumu yapıldı.

Mülahazalarla ilgili ise "Ne gariptir ki çatışmanın taraflarından biri olan Rusya, aynı zamanda ABD ile birlikte ateşkes anlaşmasının uygulanmasını garanti altına alma, anlaşma şartlarının yerine getirilmesini kontrol etme ve prosedürleri uygulamaya zorlamada taraf oluyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, ateşkesin uygulanmasının Suriye Halkının Dostları Grubu'ndan oluşan bir komisyon tarafından denetlenmesi, Rusya'nın da ateşkes şartlarına dahil edilmesi, Suriye topraklarındaki askeri ve benzeri operasyonlarını durdurma sözü vermesi gerektiği kaydedildi.

HCN'nin, Suriye'de yönetimin siyasi geçiş sürecini gerçekleştirecek siyasi çözüm arayışında özverili ve ciddi olduğu vurgulanan açıklamada, ülkedeki siyasi çözümün, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) kararları ve 2012 Cenevre bildirisi doğrultusunda, Devlet Başkanı Beşşar Esed ve adamlarının yer almadığı, yürütme yetkilerini tam kullanacak bir geçiş heyeti kurulmasıyla başlayacağı ifade edildi.

Açıklamada, Irak, Lübnan, İran ve Afganistan'dan gelen mezhepçi terörist milisler, terör örgütü DAEŞ, El Kaide ve Hizbullah ile İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Ordusu milisleri ve benzerlerinin uygulamaları da dahil ne şekilde olursa olsun her türlü terörün reddedildiği aktarıldı.

HCN'nin açıklamasında, uluslararası toplumdan BM sözleşmesi, Cenevre sözleşmeleri ve protokolleri ile uluslararası insan hakları yasalarına uygun bir şekilde Suriye halkını savaş suçları ve insanlığa karşı işlenen suçlardan korumak için yükümlülüklerini yerine getirmesi istendi.

Açıklamada, ateşkesin etkin ve uygulamaya elverişli olması için ateşkes anlaşma metninde Suriye topraklarına dış güçler tarafından düzenlenen tüm saldırıların durdurulmasının belirtilmesinin yanı sıra muhaliflere yönelik saldırılara filli olarak katılan Rusya ve İran'ın mutlaka zikredilmesi ve Suriye rejimi saflarında savaşmakta esas taraf olan bu iki ülkenin saldırılarının durdurulması gerektiği kaydedildi.

Muhabir: Muhammed Shekh Yusuf, Ali Semerci