KAYSERİ (AA) - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin barındığı mekanlarda sık karşılaşılan yangınlar ve karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı Kayseri'de eğitim çalışması başlatıldı.

Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile Gençlik ve Eğitime Hizmet Derneği, Suriyeli sığınmacıların yangın ve zehirlenmelere karşı alabilecekleri önlemler konusunda eğitim programları düzenliyor. Sobanın nasıl kurulacağını ve yakılacağını uygulamalı öğrenen Suriyeliler, itfaiye merkezinde de yangına müdahale yöntemleri konusunda eğitim alıyor.

Gençlik ve Eğitime Hizmet Derneği Proje Koordinatörü Orhan Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kayseri'de 745 Suriyeli öğrenciye eğitim verdiklerini, bu kapsamda sosyal hayata yönelik olarak da eğitim programları düzenlediklerini belirtti.

Suriyeli çocukların eğitim alanındaki tüm eksikliklerini gidermeye çalıştıklarını ifade eden Çetin, şöyle devam etti:

"Aynı zamanda bu öğrencilerin kişisel gelişimlerini de artırmaya çalışıyoruz. İtfaiye ve sağlık alanında eğitim vermenin yanında, kişisel becerilerini geliştirmek istiyoruz. Öğrencilere, itfaiye ve sağlık alanında karşılaşabilecekleri sorunları çözmeye yönelik bilgileri aktarıyoruz. Türkiye'ye uyum sağlayabilmeleri için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. Katkılarından dolayı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'e teşekkür ediyorum."

Çetin, Suriyeli öğrencilere yönelik projelerinin farklı alanlardaki eğitimlerle yıl boyu devam edeceğini sözlerine ekledi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Mustafa Metin Kızılkan da Kayseri'de yaklaşık 50 bin Suriyeli yaşadığını ve bu insanlara geçici eğitim merkeziyle iş birliği yaparak katkı sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Suriyeli sığınmacıların ısınma ihtiyacını genellikle sobayla karşıladığına işaret eden Kızılkan, ortaya çıkabilecek tehlikelerin önüne geçebilmek için nasıl bir yöntem izlenilmesi gerektiğini Suriyeli gençlere aktardıklarını dile getirdi.

Böyle bir projede yer almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Kızılkan, şunları kaydetti:

"Ağırlıklı olarak karşılaştığımız olaylara baktığımızda sobadan kaynaklanan yangınların, karbonmonoksit zehirlenmesinin öne çıktığını tespit ettik. Bu doğrultuda okuldan başlamak suretiyle ailelere ulaşmak hedefiyle Kayseri Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı olarak istasyonlar zincirinde öğrencilere yönelik ilk bilgilendirme eğitimini gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Burada soba nasıl kurulur, soba nasıl yakılır, karbonmonoksit zehirlenmesinde nasıl bir yöntem takip etmemiz gerekir, bu bilgileri aktarmaya çalışıyoruz. Yine değişik noktalarda portatif yangın söndürücülerin kullanılması, insan taşıma yöntemleri, herhangi bir nedenle yaşamda solunum yetersizliği yaşayan bir insana ilk yardımın nasıl yapılacağı ve taşıma yöntemleri konusunda bilinçlendirme eğitimini gerçekleştirmeye çalışıyoruz."