WASHINGTON (AA) - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, Suriyeli sığınmacılara en iyi yardımı sağlamaya çalıştıklarını ancak her ülkenin belirli bir kapasitesi bulunduğunu söyledi.

AFAD Başkanı Oktay, merkezi ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Turkish Heritage Organization adlı sivil toplum kuruluşunun Sığınmacı Krizi konulu toplantısına telekonferans yoluyla katıldı.

Suriye’den Türkiye’ye ilk sığınmacıların Nisan 2011’de geldiğini hatırlatan Oktay, o tarihten itibaren Türkiye’nin kapılarının şiddetten kaçan yardıma muhtaç Suriyelilere açık olduğunu kaydetti.

Oktay, “Bugün itibarıyla sığınmacıların ağırlandığı 26 kampta 300 bin insanın bakımını üstleniyoruz. Ancak şu anda Türkiye’de yaşayan 2 milyon 750 bin Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Bunların büyük çoğunluğu da kamp dışında, kentsel alanlarda yaşıyorlar” bilgisini paylaştı.

Türkiye’deki kamplarda sunulan imkanların Birleşmiş Milletler (BM) standartlarının çok üzerinde olduğuna dikkati çeken Oktay, kamplardaki çocuklara eğitim verildiğini ve herkese ücretsiz sağlık hizmeti sunulduğunu vurguladı. Ancak kamp dışında yaşayan sığınmacılar için şartların o kadar iyi olmadığını dile getiren Oktay, Suriyeli 300 bin öğrenciye eğitim imkanı sunarken, sığınmacıların yüzde 30’una tekabül eden lise çağındaki gençlerin eğitime erişimlerinde yetersizlikler bulunduğunu aktardı.

Oktay, “Türkiye’de hedefimiz eğitim gören sığınmacıların sayısını bu yılın sonuna kadar 450 bine çıkarmak. 2017 yılı sonuna kadar ise herkese eğitim sunmak için elimizden geleni yapacağız. Bizim bu noktadaki asıl hedefimiz okul çağındaki öğrenciler arasında kayıp bir nesil oluşmaması” değerlendirmesinde bulundu.

"Sığınmacıların sayısı bazı kentlerde yerel nüfusu geride bıraktı"

Sığınmacıların daha çok Suriye sınırına yakın yerlerdeki kentlerde yoğunlaştığı belirten Oktay, sığınmacıların sayısının bazı kentlerde yerel nüfusu geride bıraktığını anlattı. Oktay, bu noktada Kilis örneğini vererek, “Burada yerel halkın nüfusu 90 bin iken sığınmacıların sayısı ise 130 binden daha fazla durumda” bilgisini verdi.

Bazı şehirlerde 450 binden fazla Suriyeli sığınmacı bulunduğunu ifade eden Oktay, “Karşı karşıya olduğumuz zorluklar çok fazla. Elimizden geldiği kadar en iyi yardımı sağlamaya çalışıyoruz ancak her ülkenin belirli bir kapasitesi var” diye konuştu.

Oktay, son dönemde sığınmacılara çalışma izni sağladıklarını ancak bu izinden ziyade iş olanaklarının yaratılmasının daha önemli olduğuna dikkati çekti. Bu insanlara istihdam sunmak için bulundukları bölgelerde yatırımlar yapılması gerektiğini vurgulayan Oktay, uluslararası toplumun ve özel sektörün bu noktada sorumluluk alması gerektiğine işaret etti.

Oktay, son zamanlarda meydana gelen terör olaylarının Türkiye’nin kendi güvenliğini de düşünmesini gerekli kıldığını aktararak, Türkiye’nin gerçekten insani yardıma muhtaç olanlara kapılarını açarken terör riskine karşı da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.

"Suriye tarafında bir tür güvenli alan oluşturulmalı"

Oktay, Suriyeli sığınmacı krizine karşı pragmatik bir çözüm bulmak için Suriye içinde güvenli bir bölgenin oluşturulmasının gündeme getirildiğini ancak bunun bir türlü hayata geçirilmediğini anlattı.

Son dönemde Rusların sivilleri bombalamasıyla yine çok sayıda insanın evlerinden olarak yollara dökülebileceğine işaret eden Oktay, “Sivillerin korunması için sınırın Suriye tarafında bir tür güvenli alan oluşturulmalı” ifadesini kullandı.

“Bunlar sadece Türkiye’nin değil tüm komşu ülkelerin, dünyanın sorunu” diyen Oktay, Rusların sivillere yönelik saldırılarını durdurması çağrısında da bulundu. Oktay, çatışmaların sonlandırılmasına yönelik geçici ateşkes niteliğindeki anlaşmanın da ihlal edildiğini sözlerine ekledi.