AnadoluJet’in yeni projesi ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde düzenlenen bir söyleşiyle başladı. Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Çanakkale Savaşı’nın bilinmeyen noktalarını anlattı.

Halkın havayolu AnadoluJet’in yeni projesi ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Troia Kültür Merkezi’nde başladı.

Çanakkale 2015-100. Yıl Koordinasyon Merkezi desteğiyle gerçekleştirilen, Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı sebebiyle projelendirilen, toplumun tarihsel ve kültürel gerçeklere duyarlılığını artırmayı hedefleyen “AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri” projesinin Troia Kültür Merkezi’nde düzenlenen ilk oturumu yerel ve mülki idarecilerin yanı sıra ÇOMÜ öğrencilerini ağırladı. Söyleşi sonrasında ÇOMÜ Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda Çanakkale halkı için de tekrarlandı.

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel’in anlatımıyla gerçekleştirilen AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’nde; I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin nerelerde, kimlere karşı savaştığı, Osmanlı askerlerinin nasıl bir müdafaa sergilediği, Çanakkale Boğazı’nda, Morto, Seddülbahir ve Arıburnu’nda neler yaşandığı ve Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Cevat Paşa ve diğer kahramanların öyküleri anlatıldı. Ayrıca, şimdiye kadar hiçbir yerde yayımlanmamış 157 fotoğraf da söyleşi esnasında katılımcılara slaytla gösterildi.

‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ projesinin ulusal tarihimizi yakından tanımak için çok değerli olduğunu anlatan Talha Uğurluel, şöyle konuştu: “AnadoluJet’in Çanakkale 2015- 100. Yıl Koordinasyon Merkezi desteğiyle Çanakkale Savaşı’nın 100. Yıldönümü sebebiyle projelendirdiği ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ tarihi bilgilerin gelecek kuşaklara doğru ve sağlıklı biçimde aktarılması açısından önem taşıyor. Projemiz 2014-2015 yıllarında Anadolu’daki pek çok ili gezecek. Amacımız tarihi ve kültürel değerlerimizi en doğru şekilde gelecek kuşaklara aktarmak, halkımızın bu konudaki bilgi birikimini artırmak. Bu proje AnadoluJet’in tarihimize yaptığı değerli bir yatırım.”

“GEÇMİŞİ, TANIMADAN GELİŞİM MÜMKÜN DEĞİL

Projenin ÇOMÜ’de düzenlenen tanıtım toplantısında bir konuşma yapan AnadoluJet Başkanı İbrahim Doğan, “Çanakkale ile bu topraklarla gurur duymak hepimizin hakkı. Ama gurur duymak tek başına yeterli olmuyor. Bu topraklara karşı duyduğumuz gururu gelecek nesillere nedenleriyle aktarmamız gerekiyor. Bu hepimiz için bir ödev olmalı. Çanakkale Savaşı’nın üzerinden geçen yüz yıla rağmen hâla aklımıza milyonlarca hikâye geliyor. Umarım yüz yıl sonra da bu ruh hep canlı tutulur. Bir havayolu markası olarak her konuyu uçmakla özdeşleştiriyoruz. Bize göre herkesin kanadı kendi gayreti. Ancak gayret tek başına bir alın teri değil, bir vizyonun eseri. AnadoluJet olarak sahip olduğumuz vizyonla kültürel değerlerimize her zaman sahip çıktık. Tarihi bilmeden ileriye gitmenin çok zor olduğuna inandık. Bu amaçla projelendirdiğimiz ‘AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’ projesi ile Çanakkale Savaşı’nın bilinmeyen yönlerine ışık tutmayı amaçlıyoruz. Bu projede bizden desteklerini eksik etmeyen Çanakkale 2015 -100. Yıl Koordinasyon Merkezi’ne teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

İbrahim Doğan’ın ardından söz alan Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş da, Çanakkale 2015 - 100. Yıl Koordinasyon Merkezi’nin Çanakkale Savaşı’nın yüzüncü yılı vesilesiyle birçok değerli projeyi hayata geçirmeye hazırlandığını söyledi. Akkuş, “AnadoluJet’le Çanakkale Sohbetleri’nin merkezin desteklediği projelerin öncü adımı olarak kabul edilebilecek bir çalışma olduğunu anlattı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feyzi Uğur da, Çanakkale topraklarında verilen mücadeleye dikkat çekerek, “Anadolu helal topraktır’ sözünü belki de en çok hak eden örnekler Çanakkale’de yaşandı. Ancak bu toprakları helal kılan kültürel ve tarihi boyutu iyi analiz edip gelecek kuşaklara aktarmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Tanıtım toplantısında söz alan Çanakkale Vali Yardımcısı Saim Eskioğlu ise, “Çanakkale’de yaşamak, bu toprakları tanımak bir ayrıcalık ve gurur. Türkiye’de hangi eve giderseniz gidin Çanakkale’nin bir izi var. Bu ruhu böyle bir çalışmayla hissetmek çok gurur verici. AnadoluJet’e Çanakkale Valiliği adına teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Çanakkale’de başlayan proje ilerleyen günlerde Ankara, Trabzon, Kayseri, Konya, Samsun gibi pek çok kentte üniversite öğrencilerine ve halka açık ücretsiz olarak düzenlenecek sohbetlerle devam edecek.