YOZGAT (AA) - Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki tarihi Roma hamamını turizme kazandırmak için çalışmaların sürdüğü bildirildi.  

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Yönetim Kurulu üyeleri, Tarihi Roma Hamamı'nda incelemelerde bulundu. 

Sivas Valisi ve ORAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Alim Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ORAN Yönetim Kurulu toplantılarını Yozgat Valiliği ve Sarıkaya Kaymakamlığının gayretleriyle gün yüzüne çıkarılan Roma Hamamı'nın tanıtımına katkı sağlamak için Sarıkaya ilçesinde gerçekleştirdiklerini söyledi.

ORAN'ın hamama destekleri olduğunu dile getiren Barut, "İlk etapta 240 bin lira tanıtım konusunda proje geliştirildi. Bu proje etap etap devam edebilir. Kalkınma Ajansı da her zaman her üç ilde olduğu gibi Yozgat’ın değerlerini tanıtma konusunda da üzerine düşeni yapacaktır" dedi.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı da hamamın, binlerce yıldan beri içerisinde su çıkan nadir Roma hamamlarından biri olduğunu dile getirdi.

Muhtemelen Osmanlı ve Selçuklu öncesi büyük selden sonra Sarıkaya'nın coğrafi kotunun yükselmiş olabileceğine dikkati çeken Vali Yazıcı, coğrafi kotun yükselmesiyle Roma hamamının bütün enstrümanlarıyla, eklentileriyle daha sağlıklı bir şekilde kaldığını belirtti.

Roma hamamında 3 yıldır kaba toprak atımı çalışmaları yürütüldüğünü aktaran Yazıcı, şunları kaydetti:

"2-3 bin yıllık bir tarihi eseri, bir senede, iki senede ortaya çıkaracağız diye bir iddiaya girmek doğru değil. Burası tarih hazinesi, kültür hazinesi bir yer. Biz kaba teressübatı Valilik imkanlarıyla, Kültür Müdürlüğümüz marifetiyle çıkardık. Temizlediğimiz bölümde üç tane büyük havuz, yine iki tane küçük havuz çıktı. Bunların süreç içerisinde nasıl kullanıldığını arkeologlar belirleyecekler, tarihçiler bunu ortaya çıkaracaklar. Bizim vazifemiz buranın bir an önce etrafını açma, istimlakini tamamlama ve burada daha toplu ve güzel bir çalışma imkanı sağlamak için çevre düzenlemesi yapmaktır. Bu noktada şu ana kadar çıkan bölümler de çok ciddi bulgulardır, değerlerdir. "

Vali Yazıcı, çalışmaları devam ettireceklerini, daha önce 3 milyon liralık bir istimlake giriştiklerini ifade ederek, "Bundan sonra da istimlakler devam edecek ve yine öncelikle kamuya ait olan yerler boşaltılacak. Amacımız tabii ki, bu havuzu orijinaline göre kullanmayı sağlamaktır. Özellikle Kapadokya'dan Sarıkaya üzeri, Sorgun termallerini de devreye sokarak Kerkenez Harabeleri ve Hattuşaş üzerine bir seyahat zinciri oluşturmayı amaçlıyoruz. Bunu sağladığımız zaman özellikle iç ve dış turizm noktasında Sarıkaya’nın çok daha öne geleceğini, ekonomisinin güçleneceğini düşünüyoruz. Çalışmalarımız bu yönde devam etmektedir" şeklinde konuştu.