KONYA (AA) - Yazar Tarık Buğra, vefatının 21. yılında Akşehir'de düzenlenen etkinlikle anıldı.

Akşehir Kültür Merkezi'nde Kaymakamlık, Akşehir Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün birlikte düzenlediği Yazar Tarık Buğra'yı Anma Etkinlikleri'nin açılış programında, Tarık Buğra'nın Doğan Hızlan ile yaptığı röportaj izletildi.

Ardından söz alan Konya Valisi Muammer Erol, İl Milli Eğitim Müdürü Mukedder Gürsoy’un "Bir şeyin bağımlısı olacaksanız okumanın bağımlısı olunuz" sözünü hatırlatarak konuşmasına başladı.

"Buradan hareketle bu etkinlik için yapılan gayreti ve masrafı, bir de kötü alışkanlıklar ve bağımlılıklarla ilgili yapılan harcamayı düşünün" diyen Erol, şunları kaydetti:

"Harcamayı da bırakın, telef olan hayatları, ömürleri, güzellikleri, gençleri bir düşünün. Onun için ne yapmak gerektiğine, doğru tavrı, gayreti ve istikbali kurtarma adına bugünden yapılması gereken ilk sıradaki işin ne olduğuna hep beraber karar vereceğiz. Verdiğimizde diyeceğiz ki; okumak, okumak, okumak. Peki, nasıl okumak? Kendini okumak, milleti okumak, insanı, kendi insanımızı okumak. Kendi insanımızı okumaya başladığımızda mutlaka aklımızı, zihnimizi, dünyamızı geliştireceğiz ama ruh dünyamızı güzelleştirmek adına da olabilecek okumaları ön sıraya koymamız gerekiyor. Bugün bu etkinlik onun için önemli, anlamlı. Tarık Buğra’yı okurken iktisat alanında, bilim-teknik alanında bir şey öğrenmiş olmayacağız ama kendimizi, bugünümüz ve inşallah yarınımıza ışık tutacak şekilde, gönlümüzü, ruh ve inanç dünyamızı, o dünyanın neleri başardığını ve başarabileceğini göreceğiz."

- Tarık Buğra'yı okuyunca...

 Eski Milli Eğitim Bakan Yardımcısı ve AK Parti Konya Milletvekili aday adayı Orhan Erdem ise Tarık Buğra'nın edebiyatını, kültürel etkilerini birçok yüksek lisans tezinde, doktorasında bulmanın mümkün olduğunu bildirdi.

Tarık Buğra'nın güzel Türkçesi içindeki kahramanlarla insanların kendini özdeşleştirecek kadar canlı bir anlatımı olduğunu dile getiren Erdem, "Bunun dışında bir şey var. Bunu kendisi de söylüyor. Bir hastalık var ülkemizde. Kendi kültüründen, kendi geleneklerinden kopmuş, 'Türkiye'de bir olumsuz olsa da dünyaya şikayet etsem' modunda bekleyen aydınlar var. Tarık Buğra'yı okuyunca, onun anlayış ve fikirlerini görünce, üzülerek 'yazıklar olsun' diyoruz. O kadar okumuşlar, emekleri var ama kendi kültürlerini alamamışlar" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından geçilen panelde, Tarık Buğra'nın hayatı ve eserleriyle ilgili sunumlar yapıldı. Panelin ardından Tarık Buğra'nın kitapları, köşe yazıları, afişler ve broşürlerden oluşan serginin açılışı yapıldı.

Törene, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Akşehir Kaymakamı Yalçın Sezgin, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Akşehir Garnizon Komutanı İkmal Albay Erdal Canol ve çok sayıda davetli katıldı.

26 Şubat'a kadar sürecek etkinlikler çerçevesinde 11 panel düzenlenecek. Tarık Buğra'nın eserlerinin edebiyatseverlerle ve öğrencilerle buluşturulacağı etkinliklerde 5 şehirden 23 genç, Tarık Buğra'yı anlatacak.