KAYSERİ (AA) - TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, İç Güvenlik Yasası görüşmeleri sırasında TBMM'de yaşanan kavgalara ilişkin, "Tabii bunun gerekçesi nedir, seçimlerin yaklaşması. 7 Haziran'da olacak seçimlerde TBMM'de grubu bulunan partilerin  milletvekillerinin seçmen tabanına selam göndermeleri" dedi.

Yakut, Kadir Has Kongre Merkezi'nde milletvekili aday adayları için yapılan temayül yoklaması öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin TBMM Genel Kurulu'nda yaşanan kavgaları sorması üzerine Yakut, TBMM'de iki haftadan bu yana İç Güvenlik Yasası'nın görüşüldüğünü, bu yasanın önemli olduğunu söyledi.

AB uyum sürecinde polisin ve jandarmanın yetkilerinin daraltıldığını belirten Yakut, "Ancak son olaylardan sonra polis ve jandarmanın yetkilerinde değişiklik yapılması konusunda hükümetin bir iradesi ortaya çıktı. Yasa 15 günden bu yana TBMM'de görüşülüyor, tüm Türkiye takip ediyor. Büyük tartışmalar oldu, kavgalar oldu. Meclis'i idare ederken de etmediğimiz durumlarda da Meclisteki bu tartışmalar, kavga ve gürültü öncelikle bir milletvekili olarak, TBMM'nin Başkanvekili olarak çok üzdü beni. Ama her şeyden önce de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak çok üzüldüm doğrusu" diye konuştu.

Yakut, milletvekillerinin yasama faaliyetlerine katkı sağlayacak şekilde bu tarz tartışmaları yapmaları gerektiğini dile getirdi.

Yaşanan olayların farklı gerekçeleri olduğunu savunan Yakut, şunları kaydetti:

"Tabii bunun gerekçesi nedir, seçimlerin yaklaşması. 7 Haziran'da olacak seçimlerde TBMM'de grubu bulunan partilerin milletvekillerinin seçmen tabanına selam göndermeleri. Ayrıca sayın genel başkanlarına kendilerini göstermek istemeleri. Özellikle de bir siyasi partinin bölgedeki etkinliğini artırmak maksadıyla yaptıkları hadiselerdi, seçime yönelik. Partilerin iç meselelerine yönelik doğrusu ben doğru bulmadım. TBMM'de gerçekten çok önemli yasal değişiklikler yapıldı, anayasal değişiklikler yapıldı. Ama bunların hepsi bir olgunluk içinde müzakere neticesinde ortaya çıktı. Bundan sonra da temennim o dur ki 15 gün içinde yaşadığımız hadiseler bir daha yaşanmaz. Daha olgun, milletvekillerin, partilerin birbirine daha saygılı, daha güzel cümleler kurarak faaliyetlere katılmalarını diliyorum."

Zaman zaman başka ülkelerin meclislerinde de bu tür olayları gördüklerini ve garip karşıladıklarını dile getiren Yakut, "Ama son 15 günde bizim Meclis'te yaşananlar beni üzdü. 2002 yılından bu yana TBMM Başkanvekili olarak idare ediyorum. Böyle hadiseler olmamıştı, özellikle ilk dönem iki partili bir meclisti, AK Parti ve CHP. Çok seviyeli tartışmalar olmuştu" diye konuştu. 

- 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün adaylığı tartışmaları

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün milletvekili adaylığı konusundaki tartışmaların sorulması üzerine Yakut, bunun tartışma konusu olmaması gerektiğini belirtti.

Adaylığın Gül'ün kendisinin karar vereceği bir konu olduğunu vurgulayan Yakut, şöyle konuştu:

"Sayın Gül'ün daha önce bir açıklaması vardı, 'Ben partime döndüm' diye. Ama şimdi aday olacak mı olmayacak mı, aday olacaksa da nereden aday olacak, tamamen şahsi kararı. Bu kararı kendisi verecek. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes aday olabilir. Ayrıca Sayın Gül, bildiğiniz gibi kurucu üyemiz, partimiz kurulduğunda kendisi genel başkandı, ilk Başbakanımız, AK Parti'nin seçtiği ilk Cumhurbaşkanı. Her an için eğer öyle bir düşüncesi varsa aday olabilir. Ama tamamen kendi kararıdır."

Temayül yoklamasını da değerlendiren Yakut, Kayseri'de 100'den fazla aday adayı bulunduğunu bunun da partinin zenginliğini, ayrıca dördüncü dönem güçlü bir şekilde AK Parti'nin iktidara geleceğini gösterdiğini kaydetti.

Kentten en az 7 milletvekili çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Yakut, "Tüm partiler 9 milletvekili olarak kentte çalışırken biz 12 kişi çalışacağız. 9 milletvekili adayımızın yanı sıra aday olmayan ben, Sayın Taner Yıldız ve Sayın Elitaş da çalışacak. Sahada diğer partilerle 12-9 şeklinde mücadele edeceğiz" ifadelerini kullandı.

- Temayül Yoklaması

Kadir Has Kongre Merkezi'ndeki temayül yoklaması sabah erken saatlerde başladı. Yöresel kıyafetli genç kızlar, açılan stantlarda aday adaylarının kartvizit ve broşürlerini dağıttı, çeşitli ikramlarda bulundu.

Salon dışında bazı aday adayları davul ve zurna eşliğinde tanıtım çalışması yaptı. Temayül yoklamasına, 87 aday adayının katıldığı öğrenildi.

Oy kullanma işleminin saat 16.00'ya kadar süreceği bildirildi.