KONYA (AA) - TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, gündemlerinde yeni anayasa olduğunu belirterek, “Anayasa değişmesinden bahsetmiyoruz. Yeni bir anayasa yapımından bahsediyoruz. Yeni Türkiye’nin ruhuyla, bireyi merkeze alan, insan onurunu ve şahsiyetini, onun özgürlük alanını koruyan bir anayasa anlayışımız var. Bu anayasa, aynı zamanda başkanlık sistemini içeren bir anayasa olacak” dedi.

Altunyaldız, AK Parti Konya İl Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

1961 ve 1982 Anayasalarının bir darbe anayasası olduğunu söyleyen Altunyaldız, şimdiye kadar anayasa üzerinde yapılan değişikliklerin darbe anayasalarının ruhunun değiştirmediğini vurgulayarak, "Gündemimizde yeni anayasa çalışmaları var. Anayasa değişmesinden bahsetmiyoruz. Yeni bir anayasa yapımından bahsediyoruz. Yeni Türkiye’nin ruhuyla, bireyi merkeze alan, insan onurunu ve şahsiyetini, onun özgürlük alanını koruyan bir anayasa anlayışımız var. Bu anayasa, aynı zamanda başkanlık sistemini içeren bir anayasa olacak" ifadelerini kullandı.

Güneydoğuda yaşanan terör olaylarının Türkiye’nin küresel yükselişini önlemeyi hedef aldığını ifade eden Altunyaldız, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 10 maddelik Terörle Mücadele Eylem Planı çerçevesinde, terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini söyledi.

- Cari açıktaki düşüş sürdürülebilir

Ekonomi konularını da değerlendiren Alltunyaldız, Türkiye’nin ana meselelerinden birinin de cari açık olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Almış olduğumuz tedbirlerle bir taraftan tasarrufların artırılmasına dönük tedbirlerle yerli üretimin artırılmasına dönük tedbirlerle petrol fiyatlarının düşmesinin ortaya çıkardığı tabloyla cari açıkta, Allah’a hamdolsun ki pozitif bir gelişme yaşadık. Aralık ayında baktığımız zaman cari açık geçen yıl, 6,6 milyar dolarken bu yıl 5 milyar dolara düşmüş. Zaman zaman yüzde 8’lere 9’lara çıkan cari açığımızın yönetilebilir, özellikle ekonomimizdeki büyüme hamlesini engelleyecek boyutların çok çok altında olduğunu ifade etmek istiyorum.”

Cari açığın daha da azlatılması için yapılan ve yapılmaya çalışılan yapısal değişiklerde ivme alındığının da altını çizen Ziya Altunyaldız, cari açığın mili gelirin yüzde 4'üne çekilmesi hedefinin gelecek yıllarda yakalanabilir, makul bir hedef olduğunu belirterek, "Türkiye'de cari açığın azaltmasındaki temel etken kendi tasarruflarımızdır" diye konuştu.

Meclis Genel Kurulunda görüşmeleri halen süren Ar-ge Reform Paketi hakkında da konuşan Altunyaldız, “Bu paket, yeni Türkiye'nin ekonomisini, üzerine inşa ettiğimiz bir paket. Yenilikçi bir paket. Özellikle genç arkadaşlarımızın, teknogirişim sermayesiyle üretimlere başlayacağı ve üretimi sürdüreceği bir pakettir” dedi.

Seçim öncesi AK Parti'nin ortaya koyduğu vaatlerin yüzde 70'ini yerine getirmeyi başardığını vurgulayan Altunyaldız, Konya Metrosu, Konya’dan Mersin’e uzanacak hızlı tren hattı, Konya Yüksek Hızlı Tren Garı, Konya Çevreyolu projelerinin de Konya milletvekilleri olarak yakından takipçisi olduklarını sözlerine ekledi.