SAMSUN (AA) - Terör örgütü PKK'nın güvenlik güçlerine yönelik saldırıları Tokat, Amasya, Çankırı ve Çorum'da sivil toplum kuruluşları, sendikalar, gazeteciler ve vatandaşlar tarafından protesto edildi. 

Tokat Cumhuriyet Meydanı Yeraltı Çarşısı'nın üzerindeki alanda toplanan Memur-Sen Tokat İl Temsilciliği üyeleri, Türk bayrağı açarak "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Kahrolsun PKK" sloganları attı.

Grup adına basın açıklamasını okuyan Memur-Sen İl Temsilcisi Suat Mantar, Dağlıca, Iğdır ve ülkenin çeşitli şehirlerinde yaşanan ve milleti derinden sarsan eli kanlı terör örgütünün saldırılarını kınadı.

Terörün kan ve şiddetten beslenen bir insanlık suçu olduğunu vurgulayan Mantar, "Bu insanlık suçunu ancak aklı, ruhu ve vicdanı iflas etmiş kişiler ve gruplar işleyebilir. Terörizmin ve teröristlerin hedefi ise  insanlıktır, kardeşliğimizdir, milletimizdir, ortak geleceğimizdir, birlikte yaşama irademizdir" ifadesini kullandı.

Acının ülkesi, dili, dini, ırkı olmadığını dile getiren Mantar, şunları söyledi:

"Ağıtlar hangi dilden yakılırsa yakılsın hepsi can acıtıcı, yürek yakıcıdır. Her gün gelen şehit haberleri ile ocaklara düşen ateş bütün yürekleri dağlamakta bıçak kemiğe dayanmaktadır. Biz, büyük Memur-Sen ailesi ve sivil toplum kuruluşları olarak bölge halkı incitilmeden terörün kökü kazınana kadar verilecek sosyal, siyasal ve askeri mücadelenin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz."

Gruptakiler daha sonra şehitler için dua etti ve İstiklal Marşı okudu.

Kentte görev yapan basın mensupları ise Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk anıtının önünde toplanarak terör örgütü PKK'nın  saldırılarını protesto etti.

Türk bayrağı açan gazeteciler, "Şehitler ölmez, vatan bölünmez" sloganları attı.

Tokat Gazeteciler, Televizyoncular, Radyocular Derneği (TGTRD), Tokat Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Basın Birliği adına basın açıklamasını okuyan TGTRD Başkanı İhsan Uluözlü, bölücü terör örgütünün saldırısı sonucu şehit düşenlerin acısını yaşadıklarını dile getirdi.

Grup, açıklamanın ardından İstiklal Marşı okudu.

Tokat'ta yayın yapan bir yerel gazete de sayfalarında yer verdiği siyah kurdele ve mesajlarla terör örgütü PKK'nın saldırılarını protesto etti.

Tokat Gazetesi Yazı İşler Müdürü Fatih Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm sayfalarında teröre karşı mesaj vermek istediklerini belirterek, "Böyle bir ateş varken 'ateşe su atmayan herkese yazıklar olsun', 'Teröre artık yeter' dedik. Her sayfamıza verdiğimiz mesajda Türkiye'de şehit acısı yaşayanlara, bu acıyı paylaşanlara selamımızı gönderdik. Bugünün birlik ve beraberlik günü olduğunu, kardeşliğimize, birliğimize, dirliğimize uzanan elleri kırmanın zamanı olduğunu vurguladık" diye konuştu.

-Amasya

Amasya'da Memur-Sen öncülüğünde Yavuz Selim Meydanı'nda toplanan grup, "Şehitler ölmez vatan bölünmez", "Kahrolsun PKK" sloganları attı. Gruptakiler, İstiklal Marşı okuyarak şehitler için dua etti. 

Memur-Sen Amasya Şube Başkanı Recep Eliaçık, burada yaptığı açıklamada, Iğdır ve Dağlıca saldırılarında şehit olan kahraman asker ve polislere Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

Türk milletini derinden üzüntüye boğan saldırıların toplumdaki  hassasiyeti artırdığını vurgulayan Eliaçık, "Kardeşlik bağlarımızı zayıflatmak isteyenler bilmelidir ki bu toprakların mayası kardeşliktir. Terör olaylarına karşı milletçe verilecek en güzel cevap birlik ruhu içerisinde ortak akılla aklı selime dayalı olarak teröre, terör örgütlerine, terörü besleyen ve yönlendiren kirli odaklara karşı yekvücut olduğumuzu göstermektir" dedi.

Protesto sırasında Van'ın Başkale ilçesinde uzman çavuş olarak görev yapan oğlundan 3 gündür haber alamadığı gerekçesiyle fenalaşan Canibe Kaçmaz, sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

-Çankırı

Çankırı Şehit ve Gaziler Derneğinin önderliğinde kentteki sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla Kucaklama Taşı mevkisinde düzenlenen "Teröre lanet, şehitlere saygı mitingi"ne katılanlar Anıt Alanı'na kadar yürüdü.

Burada İstiklal Marşı'nı okuyan grup adına konuşan Çankırı Şehit ve Gaziler Derneği Başkanı Yüksel Teke, Hakkari Dağlıca'da 16 askerin şehit edildiğini hatırlattı.

Tüm milletini derin acı ve üzüntüye boğan menfur saldırıda hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı ve sabır dileyen Teke, "Terör örgütüne yönelik mücadelenin sürdürülmesi gerekiyor. Ne pahasına olursa olsun terör örgütünün üzerine gidilmeli. Ta ki son terörist ya öldürülecek ya da gelip Türk yargısına teslim olacak" ifadelerini kullandı.

Bu mücadele esnasında şehitler de geleceğini, bundan korkmadıklarını dile getiren Teke, "Çanakkale'de de zamanında sayısız şehit verdik. Bu ülke kolay alınmadı, kolay kolay da teslim etmeyiz. PKK terör örgütünün siyasi uzantısı ve maşalığını yapanlara da sesleniyorum, onların barış yalanlarına inanmıyoruz. Rüzgar ne taraftan eserse o tarafa dönüyorlar. Bunların hiçbir sözüne inanılmaz. Bizler onların barış yalanlarına inanmıyoruz. Terörle artık terörün anladığı dilden konuşulmalı" diye konuştu.

Daha sonra şehitler için dua edildi. 

-Çorum

Memur-Sen Çorum İl Temsilciliğince Hakkari'nin Dağlıca ilçesi ile Iğdır'da PKK terör örgütünce düzenlenen saldırılar protesto edildi.

Hürriyet Meydanı'nda toplanan sendika üyeleri, Türk bayrakları açarak PKK aleyhine slogan attı. Grup adına basın açıklaması yapan Memur-Sen İl Temsilcisi Ahmet Saatçi, saldırıları kınadı.

Teröre karşı birlik ve beraberlik çağrısında bulunan Saatçi, "Yaşanan terör saldırıları hepimizi derinden üzmüştür. Siyasi belirsizlik yaşanan dönemde artan olayları şiddetle lanetliyoruz. Gücümüzü, kardeşliğimizi muhafaza ederek bir daha göstereceğiz. Bu alçak saldırılar milletimizi bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yıkamayacaktır" dedi.

Kur'an-ı Kerim okunup şehitler için dua eden grup, daha sonra dağıldı.