Tankerle yapılan tehlikeli ve patlayıcı madde taşımacılığına standart getirildi. Artık her önüne gelen tehlikeli madde taşımacılığı yapamayacak. TESK tarafından hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlanan tankerlerle tehlikeli ve patlayıcı madde taşımacılığına kurallar konularak standarda bağlandı. Ülkemizde tankerlerle tehlikeli ve patlayıcı madde taşımacılığı yapan 6 bin 955şoförün,getirilen kuralları harfiyen bilmeleri gerektiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Artık yeni tanker faciaları yaşamak istemiyoruz. Bunun için bu tür tehlikeli araçları kullanacak olan şoförler girecekleri sınavlarda başarılı olmaları halinde trafiğe çıkabilecekler. Bu araçların karıştıkları kazalarda onlarca vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve ağır yaralanmalarının doğurduğu elim sonuçların önüne geçebilmek için Konfederasyonumuz ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafındanhazırlanan standart bu alandaki boşluğu doldurabilecek bir çalışmadır” dedi.

“ARTIK YENİ FACİALAR YAŞAMAK İSTEMİYORUZ”

Hazırlanan standarda göre,SRC 5 belgesine sahip olması gereken Tehlikeli Madde Taşıma Şoförünün; acil ve tehlikeli durumlarda soğukkanlı tutum ve davranış gösterebilecek kişilerden seçilmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Palandöken, “Yakın zamanda istenmeyen sonuçların yaşandığı iki kaza meydana geldi.Diyarbakır-Bingöl Karayolu’nda LPG yüklü tankerin patlaması sonucu alev alan 2 yolcu otobüsü ile 1 aracın yanması nedeniyle 30 vatandaşımız hayatını kaybetti.Diğeri ise Ankara’da İvedik Organize Sanayi Bölgesinde, 1 hafta önce buz üretimi yapılan iş yerinde, tankerden depoya gaz nakledilmesi sırasında patlama meydana gelmişti. Olayda tanker şoförü hayatını kaybederken 2’si ağır 5 kişi yaralanmış, çevre iş yerlerindeki 8 kişi de gazdan etkilenmişti. Bu nedenle Tehlikeli Madde Taşıma Şoförü kötü olayların önlenmesinde hayati rol oynayabilmesi için tüm iş sürecinde kişisel koruyucu ve donanım kullanacak kapasiteye sahip olmalıdır” ifadesini kullandı.

“ŞOFÖRLER ARAÇLARINI VE ÖZELLİKLERİNİ İYİ TANIYACAK”

Bu araçları kullanacak olan şoförlerin, tehlikeli madde taşınmasında kullanılan tankların ve ekipmanların test ve muayene kontrol sürelerini de takip edeceğini kaydeden Bendevi Palandöken, şunları kaydetti:

“Bu tehlikeli araçlarda yeter sayıda yangın söndürme tüpü bulunduracak. Şoför trafik kurallarına ve talimatlara uygun olarak, taşıtı güvenli bir şekilde kullanacak. Tehlikeli durumlarda ya da kaza anında acil durum prosedürlerini uygulayacak. Tehlikeli madde taşıdığını belirtir tüm ikaz levhalarını, plakaları eksiksiz olarak araçta bulunduracak. Dolum ve boşaltım esnasında gerekli tüm emniyet tedbirlerinin alınmasını sağlayacak seviyede mesleki bilgi ve beceriye sahip olacaktır.”