Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnaf yemediğini yedirmez, giymediğini giydirmez” dedi.

Son zamanlarda yapılan denetimlerde kaçak olarak Türkiye’ye sokulmaya çalışılırken yakalanan etlerden sonra uyarılarında ne kadar haklı olduklarının ortaya çıktığını belirten Palandöken, “Yetkililer uyarılarımızı dikkate alarak denetimlerini artırmalarını olumlu karşılıyoruz. Son üç yılda yakalanan kaçak et miktarının 20 katı kaçak et bir defada yakalanması bizim haklılığımızı ortaya koymuştur. Vatandaşımızı uyarıyorum ucuz mala kanmayın. Tarifenin çok altında satılan yiyeceklere dikkat edin. Denetimlerin merdiven altı üretim dediğimiz şekerleme mamuller için de artırılması gerekmektedir. İnsan sağlığını tehdit etmesinin yanında devletimizin de büyük vergi kaybı vardır” dedi.

Piyasada satılan et, peynir, süt ve süt ürünlerinin belirli bir maliyetin üzerinde satılması gerektiğini kaydeden Palandöken, “Eğer 10 liraya satılması gereken peynir 5 liraya, 30-40 liraya satılması gereken sucuk 10 liraya satılıyorsa vatandaşın bu mamulden şüphe duyması lazım. Son yıllarda artan bal reklamları ve fiyatları mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Çünkü 10 şişe bal 100 liraya satılamaz. Bırakın balı reçel dahi alınmaz. Nitekim yetkililerin yapmış olduğu denetimlerde standartlara uygun üretim yapmayan, taklit ve tağşiş yapan işletmeler tespit edilerek kamuoyuna açıklanmalıdır. Sağlığımıza dikkat etmeli, alışverişimizi tanıdık yerlerden yapmaya, almaya özen göstermeliyiz. En önemlisi kendi çevrenizdeki esnaf kendi yemediğini yedirmez, giymediğini giydirmez” diye konuştu.