PETRA (AA) - Türk Hava Yolları (THY), Ürdün'ün antik kenti Petra ile "pazarlama sponsorluğu" anlaşması imzaladı.

Anlaşma gereğince, dünyanın 7 harikasından biri seçilen antik kent Petra ile Akabe’ye gidenlere, turistik mekanları gezmede indirim ve kolaylıklar sağlanacak.

Petra kent müzesinde düzenlenen imza törenine, THY Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur, Ürdün Turizm Bakanı Nayif el-Fayiz, Petra Gelişim ve Turizm Dairesi Başkanı Muhammet el-Nawafelh, Petra Gelişim ve Turizm Müdürü Dr. Emad Hijazeen, katıldı.

Turizm Bakanı Fayiz, törende yaptığı konuşmada, THY ile yapılan anlaşmayla Petra'nın pazarlanmasında önemli bir mesafenin kat edileceğini ifade ederek, "Bu anlaşma sayesinde daha fazla turist bekliyoruz. Türk Hava Yolları ile ülkemize seyahat eden misafirlerimize kolaylıklar sağlanacak. Ürdün halkı, dünyanın her yerine uçan THY'yi, kendi şirketi gibi görüyor. Gururla ve iftiharla takip ediyor" diye konuştu.

Nebati medeniyetine ev sahipliği yapan Petra'nın tarihteki önemine işaret eden Fayiz, "Biz burayı canlandırmak için çalışıyoruz. Burayı tüm dünyaya göstermek istiyoruz. Ürdün devleti de son yıllarda buraya daha fazla önem gösteriyor. Bunun için burada özerk bir yönetim oluşturdu. Daha fazla turist çekmek için tüm yolları kullanıyoruz. Bu anlaşma Ürdün ile Türkiye arasındaki ilişkileri geliştirecektir" ifadelerini kullandı.

 Fayiz, anlaşma ile THY’nin sadece Türkiye ve dünyadan insanları getirmeyeceğini, Petra ve Akabe halkı başta olmak üzere Ürdün halkını da Türkiye ve dünyaya taşıyacağını sözlerine ekledi.

- THY ile uçanlara indirim ve kolaylık 

THY Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Olmuştur ise Ürdün Turizm Bakanlığı ve dünyanın 7 harikasından biri olan Petra kenti ile THY markasını bir araya getirdiklerini kaydetti.

İmzalanan pazarlama sponsorluğu anlaşmasıyla hedeflerinin dünyanın 110 ülkesinde 280 uçuş noktasıyla Petra başta olmak üzere Ürdün'ün diğer kentlerindeki tarihi ve doğal güzellikleri dünyaya tanımak olduğunu ifade eden Olmuştur, şöyle devam etti:

"Ortaklık ve iş anlaşmamız vesilesiyle Amman'a günde 2, Akabe'ye haftada 4 sefer düzenliyoruz. Bu ülkeye daha fazla turist getirmek istiyoruz. Bu imzaladığımız anlaşmayla beraber, Amman'ı, Petra'yı ve Akabe'yi, tüm dünyadaki satış ofislerimizle insanlara tanıtmaya devam edeceğiz. Anlaşma gereği THY uçuş kartını gösteren tüm yolculara Petra'yı ziyarette yüzde 15 indirim uygulanacak. Petra'nın bileti 72 dolar. Buradaki yetkililer, THY ile gelen herkese indirim ve kolaylık sağlayacak. Ayrıca satış ofislerimizin olduğu tüm ülkelerde, Ürdün'e gelecek insanlara indirimler uyguluyoruz."

Büyük turizm fuarlarında Petra'yı tanıtacaklarını anlatan Olmuştur, tanıtım broşürlerinde Petra'nın yer almaya devam edeceğini söyledi.

Ürdün'ün dünyaya açılan penceresinin bir anlamda İstanbul olduğunu ifade eden Olmuştur, şunları kaydetti:

"Biz Ürdün'deki uçuşlarımızdan son derece memnunuz. Ürdün'e gelen uçaklarımızın yaklaşık yüzde 50-55'inde İstanbul ve Türkiye dışından gelen yolcular bulunuyor. Ürdün'ün özellikle Amerika ve Kanada'da yaşayan bir diasporası var. Bunların yanı sıra Türkiye'den gelen lokal bir trafiğimiz var. Biz bu bölgede özellikle Amman'ın ve Akabe'nin barındırmış olduğu tarihi güzelliklerin turistler için son derece ilgi uyandırıcı olduğuna inanıyoruz. Yeter ki tanıtalım, duyuralım ve uygun ürün koyalım."

- "Petra'nın kapıları dünyanın dört bir tarafına açılıyor"

Petra Gelişim ve Turizm Dairesi Başkanı el-Nawafelh ise anlaşmayı, iki ülkenin ekonomik dayanağı olan turizmi geliştirecek bir adım olarak değerlendirdi.

Hava taşımacılığının yeni fırsatlar sunduğunu ifade eden Nawafelh, şöyle devam etti:

"Bu anlaşma yeni  yatırımların kapılarını açacak ve yeni imkanlar sunacak. Turizmi hareketlendirecek ve dünyada eşi benzeri olmayan tarihi ve kültürel güzelliklere sahip Petra'nın kapılarını dünyanın dört bir tarafına açıyor. Petra, THY ile Türkiye halkına kucak açıyor. İki devleti cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyor. Bu mutlu anı yaşamamızı sağlayan temel unsurlar ise kardeşlik hukukumuz ile iki bilge yöneticilerinin vizyon genişliğidir."

THY'nin Ürdün'e gerçekleştirdiği seferler hakkında bilgi veren THY Akabe Müdürü Sertan Yüce de turizmin canlanması halinde yolcu sayısı ve seferlerin artabileceğini anlattı. Yüce, "THY, Akabe'ye  2014 yılında 25 bin yolcu taşıdı. Bu sene 28 ila 30 bin yolcu hedefliyoruz. 2016 yılında ise yüzde 20 büyümeyi hedefliyoruz. Turizm canlanırsa bu rakam daha da yükselebilir. Akabe'ye Avrupa'dan daha çok yolcu geliyor. Güney Amerika'dan da talep geliyor. Akabe'ye uçan tek yabancı uluslararası hava yolu şirketi THY'dir" diye konuştu.

- Antik kent: Petra

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre Petra, 2 bin 400 yıllık bir tarihe sahip. Geçmişten bugüne kadar pekçok medeniyete ev sahipliği yapmış Petra, tarihi ve doğal güzellikleriyle dünyanın dört bir yanında turist çekiyor.

Kenti 2010 yılında bir milyon kişi ziyaret ederken, Suriye başta olmak üzere bölgedeki çatışma ve güvenlik sorunları nedeniyle bu sayı 2014 yılında 650 bine geriledi.