Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın desteğiyle TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) tarafından Avrupa Ulusal Metroloji Enstitüsü Birliği Disiplinlerarası Metroloji Teknik Komitesi (EURAMET TC-IM) Ulusal Metroloji Altyapılarını Güçlendirme Odak Grubu aktiviteleri kapsamında Kütle Eğitim programı düzenlendi.

TİKA tarafından desteklenen eğitime Karadağ, Bosna Hersek ve Makedonya Ulusal Metroloji Enstitülerinden 3’er araştırmacı olmak üzere toplam 9 kişi katıldı. Birincil kütle ölçümleri alanında verilen eğitimle katılımcıların kendi ülke metroloji enstitülerinde kütle birimi kilogramın alt ve üst katlarını oluşturarak kendi izlenebilirliklerini ve kütle skalalarını kurmaları hedefleniyor. Böylelikle ülke içerisinde yapılacak endüstriyel ticari faaliyetlerde, toplumu ilgilendiren yasal düzenlemelerde, bilimsel araştırmalarda ve ikincil seviye olarak faaliyet gösteren laboratuvarlara izlenebilirliğin aktarılmasında söz sahibi enstitü olmaları amaçlanıyor.

TÜBİTAK UME, aktif olarak çalışmalarına katılım sağladığı EURAMET TC-IM’de metrolojinin birçok alanında eğitim ve karşılaştırma faaliyetlerinde koordinasyon görevi alıyor. Ayrıca metroloji konusunda gelişmişliği, gelişmekte olan ülkelerin metroloji enstitülerine örnek teşkil ettiği gibi gelişmeleri konusunda da hizmet alınacak enstitüler arasında yer alıyor.