Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), bir gazetede yer alan “Almanya’da 3 Türk Ajanlıktan Tutuklandı” haberinin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

TİKA’dan yapılan yazılı açıklamada, 19 Aralık 2014 tarihli bir gazetede yer alan “Almanya ile Casusluk Krizi” başlıklı “Almanya’da Üç Türk Ajanlıktan Tutuklandı” başlığı altında detaylandırılan haberde TİKA’ya yönelik olarak gerçekdışı bilgi ve iddialarda bulunulduğu kaydedildi. Açıklamada, “TİKA, Birleşmiş Milletler Şartı, OECD-DAC ilkeleri, kamusal uluslararası hukuk tarafından çerçevesi belirlenmiş uluslararası antlaşmalar etrafında barış ve huzuru tesis etmeyi amaçlayan, Türkiye’nin tüm dünyadaki barış ve esenlik arayışını temsil eden ve faaliyetleri takdirle izlenen marka niteliği kazanmış bir kamu kuruluşudur” denildi.

Gazetede yer alan ve TİKA Başkanlığını kasıtlı bir şekilde “İstihbarat elemanı topladığına ve Suriyeli muhalifleri örgütlemeye çalıştığına dair” iddiaların, Türkiye Cumhuriyeti Devletine yönelik uluslararası bir komplo kapsamında hezeyanlar olarak değerlendirilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Söz konusu gazetenin haberine kaynak olarak ‘PKK’ya yakın bazı yayın organlarını’ alması oldukça düşündürücü ve manidardır. TİKA Başkanlığı’nın hali hazırda Almanya’da bir program Koordinasyon Ofisi bulunmamaktadır. Başkanlık, bugüne kadar faaliyet gösterdiği tüm ülkelerde görev alanının dışına çıkmadığı gibi, faaliyet gösterdiği ülkelerin iç mevzuatına aykırı bir çalışmanın içerisinde de olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin son zamanlarda yurt dışında gerçekleştirdiği projeleriyle dikkat çeken kurumu olan TİKA’nın iddia edilen faaliyetlerle bağdaştırılma çabası ülkemize yönelik art niyetli bir saldırıdır.

Öte yandan, TİKA Başkanlığı UNDP, OECD-DAC gibi uluslararası kuruluşların ilke kararları ile teşvik edildiği üzere, kalkınma işbirliği alanında faaliyet gösteren meşru, yasal ve uluslararası hukuka saygılı diğer sivil toplum kuruluşları ile ortak projeler gerçekleştirmektedir. TİKA Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen her türlü sivil toplum işbirlikleri; muhatap ülke kanunları, güvenlik ve işbirliği ilkeleri dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin uluslararası kalkınma işbirliği kuruluşu olan TİKA Başkanlığına yönelik asılsız, haksız iftiralar hakkında; Basın Kanunu uyarınca tekzip başvurusu dışında diğer yasal yollara da başvurulacaktır.”